Behandeling en inkomensbeheer voor drugsverslaafde Assenaar

Een 45-jarige oud-inwoner van Assen is door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot een celstraf van 229 dagen plus acht maanden voorwaardelijk. De man moet zich verplicht laten behandelen. Hij had zich schuldig gemaakt aan een lange reeks strafbare feiten.

Verbaal en fysiek geweld

De Assenaar kampt al jaren met een hardnekkige harddrugsverslaving. Zijn strafblad telt maar liefst 52 pagina's. In 2015 en begin dit jaar pleegde de man een aantal winkeldiefstallen. De diefstal van een koptelefoon bij de Media Markt in Assen liep uit op een confrontatie met de beveiliging. De Assenaar bedreigde de beveiligers met de dood en schold ze uit voor ‘fascisten’ en ‘kankermongolen’.

In oktober vorig jaar mishandelde hij iemand die bij zijn buurman op bezoek was. Een paar maanden daarvoor probeerde hij in de hoerenbuurt van Leeuwarden iemand een tientje afhandig te maken. In januari 2015 had hij bij een apotheek in Groningen een pinapparaat gestolen. De Assenaar zit een groot deel van zijn leven in wat de rechtbank noemde ‘een negatieve spiraal van verslaving en criminaliteit’.

Krasloten

Hij is al eens twee jaar gedwongen opgenomen geweest in het kader van de zogeheten ISD-maatregel. Na de diefstal bij de Media Markt heeft hij zo'n zeven maanden vastgezeten, voor hij in oktober door de rechtbank werd geplaatst op de Forensisch Psychiatrische Afdeling van de GGZ in Franeker. Ook daar ging hij in de fout: met een pas van de instelling pinde hij 200 euro en kocht hij voor 100 euro aan krasloten.

Toch mocht hij blijven: de rechtbank bepaalde dat hij zich tenminste negen maanden lang moet laten behandelen. Zo nodig moet er daarna een ambulante behandeling volgen. De rechtbank legde een proeftijd van drie jaar op. De Groninger Kredietbank gaat het inkomen van de man beheren.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.