Winkeliers zijn de overlast van cliënten van de GGZ-instelling in het dorp zat. Volgens hen loopt het de spuigaten uit en komen ze er met de GGZ niet uit. De GGZ en de politie herkennen dat beeld niet.

De overlast is de afgelopen maanden toegenomen, merken de ondernemers op. De cliënten van de instelling voor Duurzaam Verblijf aan de Klateringerweg stelen, zijn agressief en bedelen. ,,We hebben het lang onder de pet gehouden, ermee naar buiten komen is niet goed voor het imago van ons dorp”, zegt Henk ten Oever, bedrijfsleider van modezaak Frankly’s aan de Beiler Brinkstraat. Wat hem betreft is de maat nu vol.

‘Dat past hier gewoon niet’

Mede-ondernemer Jos Jonker van de Bruna kent het probleem. ,,De laatste weken is het in onze ondernemersapp weer vaak raak. Je kunt er gewoon op wachten. Eén tot twee keer per week is het mis”, constateert hij. ,,Ik zie ook dat er regelmatig wordt gebedeld. Dat past hier gewoon niet.”

loading

,,Ik heb het idee dat ze nuchter de poort verlaten, in het dorp zo stoned als een garnaal worden en dan weer nuchter terugkomen bij Duurzaam Verblijf. Om de volgende dag weer gewoon op straat te lopen”, stelt Ten Oever.

De ondernemersvereniging heeft er regelmatig contact over met de GGZ. ,,Maar die vergaderingen schieten niet op. Vorig jaar kwam het erop neer dat we er maar gewoon mee moeten leren leven”, zegt hij.

Aantal meldingen afgenomen

Voor Jacqueline Latumalea, manager van GGZ Duurzaam Verblijf, komt dit geluid als een verrassing. ,,Dat er sprake is van een toename herken ik niet. Dat er overlast is erken en herken ik wel.” Ook wijkagent Henk Bosker herkent het geschetste beeld van een toename aan incidenten niet.

,, Zowel met de ondernemers in Beilen als met de politie hebben we afspraken gemaakt over het melden van overlast”, stelt Latumalea. ,,Het aantal meldingen van ondernemers die overlast ervaren is bij ons juist afgenomen”, verduidelijkt ze. ,, De laatste maanden hebben wij echt maar een handvol klachten gekregen.”

Strenger beleid

Voor iedere cliënt van Duurzaam Verblijf gelden andere regels met betrekking tot het naar buiten gaan. ,,De afgelopen twee jaar is ons beleid strenger geworden. Wij kijken heel kritisch naar het vrijhedenbeleid. ” Daarnaast wordt iedereen bij terugkeer getest op alcohol- of drugsgebruik. ,,Als we weten dat iemand overlast veroorzaakt heeft dat consequenties.”

Latumalea zegt de opmerking over de starre houding niet te begrijpen. De ondernemers vinden dat GGZ, politie en politiek het probleem eindelijk serieus moeten nemen. ,,Het is belangrijk dat we samen gaan kijken of de eerder gemaakte afspraken nog werken. Het is in ons aller belang dat overlast wordt aangepakt”, meent Latumalea.

,,Ook patiënten die gedwongen zijn opgenomen hebben recht op vrijheid, dat is wettelijk geregeld. Als er overlast is, en wij zijn op de hoogte, kunnen we het vrijhedenbeleid aanpassen. Ik wil echt een beroep doen op de ondernemers: meld het. Anders kunnen we niks.”

Begeleiding

De ondernemers maken zich daarnaast zorgen over de voorgenomen sluiting van het politiebureau. Ten Oever en Jonker brachten dieven altijd zelf naar het politiebureau. ,,Dat die straks verdwijnt vind ik heel discutabel”, sombert Jonker. Toch ligt daar volgens hem daar niet de oplossing. ,,Dit zijn gewoon veelplegers, die moet je begeleiden.” Inmiddels is er contact geweest tussen de GGZ en de ondernemers. Binnenkort gaan ze met elkaar in gesprek om de afspraken te verduidelijken. De ondernemers hopen dat daarbij ook de burgemeester of een wethouder aanschuift.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe