Beiler school wil aardgas- en schimmelvrij verder

De Harm Smeengeschool in Beilen strijdt voor een subsidie om het klimaat binnen en buiten de school te verbeteren. En dat is hard nodig.

,,We hebben last van ernstige lekkage en veel vocht- en schimmelplekken in het gebouw.” Directeur Koos van Riezen van Kits Primair, de onderwijsorganisatie waar de Harm Smeengeschool onder valt, draait er niet omheen.

De school vertoont ernstige gebreken. ,,In het speellokaal groeien zo’n beetje paddenstoelen en af en toe moeten wij pannetjes neerzetten om bij harde regen het water op te vangen.”

‘Niet meer van deze tijd’

Op de Harm Smeengeschool zitten zo’n 170 leerlingen. Ook is er een kinderopvang gevestigd. Het oudste deel van de school dateert uit 1966. ,,’s Zomers is het te warm en ‘s winters is het niet warm te krijgen. Daarnaast is het onderwijskundig niet meer van deze tijd, er wordt lesgegeven want we hebben geen andere opties. Een renovatie is dus hoog nodig”, zegt Van Riezen.

Oude plannen voor nieuwbouw van de school werden omgezet in renovatieplannen. ,,Beide partijen zagen daar meer in en renovatie is goedkoper dan nieuwbouw”, zegt een woordvoerder van de gemeente Midden-Drenthe. In 2019 moet gestart worden met de werkzaamheden, maar Kits United wil meer dan een mooi gebouw.

Aanvraag voor maximale subsidie van 350.000 euro

Samen met de gemeente is er een subsidieaanvraag ingediend voor de pilot aardgasvrije schoolgebouwen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. In totaal kunnen tien scholen verspreid door het land meedoen. Per schoolgebouw is er 350.000 euro beschikbaar.

De deelnemende basisscholen moeten op een duurzame wijze de aardgasaansluiting vervangen. De pilot richt zich op zowel het verminderen van CO2-uitstoot als op een gezond binnenklimaat op de basisscholen. Volgens het ministerie zijn temperatuurbeheersing en ventilatie vaak een knelpunt op scholen.

Een beter binnenklimaat is gezonder en verbetert het functioneren van leerlingen en personeel. Van Riezen sluit zich daar bij aan. ,,De kinderen hebben recht op een gezond en fris gebouw.”

Plannen aanpassen

In de huidige renovatieplannen is nog geen rekening gehouden met het afstappen van de aardgasafsluiting. Van Riezen: ,,Als we de subsidie krijgen moeten we de plannen aanpassen. We zullen dan waarschijnlijk gebruik gaan maken van elektrische warmtepompen.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.