Bejaarde bewoner boerderij met drugslab in Kerkenveld veroordeeld tot 1,5 jaar gevangenisstraf

Tegen de 73-jarige man is 30 maanden gevangenisstraf geëist. Tekening: Heleen van den Broek

Een 73-jarige man uit Kerkenveld is volgens de rechtbank in Assen medeplichtig aan grootschalige productie van crystal meth. De bejaarde verdachte is veroordeeld tot 1,5 jaar gevangenisstraf.

De man heeft een deel van een door hem bewoonde boerderij aan de Riegshoogtendijk in Kerkenveld beschikbaar gesteld voor de inrichting van een drugslab. ,,Daarmee heeft verdachte de producenten van synthetische drugs gefaciliteerd en was hij een essentiële schakel in het geheel”, oordeelt de rechtbank. ,,Hij heeft door zijn handelen bijgedragen aan de productie van synthetische drugs.”

In een schuur van zijn gehuurde boerderij is eind juni een enorm drugslab aangetroffen. Er lag bijna 60 kilo crystal meth in kristalvorm opgeslagen. Er is ook 750 liter meth-olie gevonden en andere grondstoffen voor de productie van drugs. De straatwaarde zou in de tientallen miljoen euro’s lopen.

De chemische processen bij de vervaardiging van synthetische drugs, de ongecontroleerde opslag van chemicaliën ten behoeve van deze vervaardiging en de dumpingen van drugsafval brengen volgens de rechtbank grote veiligheidsrisico’s met zich mee. ,,Uit de inhoud van het strafdossier blijkt ook dat deze risico’s in dit geval concreet waren. Het is ook algemeen bekend dat het gebruik van synthetische drugs grote gezondheidsrisico’s met zich brengt voor de gebruikers en dat verslaafde gebruikers misdrijven plegen om aan geld te komen om in hun verslaving te kunnen voorzien.”

Volgens de rechtbank is de productie en de handel in synthetische drugs in handen van grote, georganiseerde criminele verbanden die daarmee grote winsten maken en hun belangen in deze handel en productie beschermen met grof geweld en bedreiging met geweld. De man uit Kerkenveld heeft naar het oordeel van de rechtbank bijgedragen aan een georganiseerde vorm van drugscriminaliteit die de laatste jaren in ons land grote vormen heeft aangenomen.

,,De verdachte heeft zich ingelaten met deze illegale activiteiten om extra inkomsten te verwerven, zonder rekening te houden met de negatieve effecten.” De man heeft zich volgens de rechtbank ook schuldig gemaakt aan witwassen van bijna 20.000 euro. Dat geld is gevonden bij de inval in de boerderij in Kerkenveld.

Het Openbaar Ministerie zei twee weken geleden bij de behandeling van de strafzaak dat het drugslab in Kerkenveld onderdeel uitmaakt van een ander groot onderzoek dat loopt in Midden-Nederland. Tien verdachten, die betrokken zouden zijn bij zeker vijf crystal meth labs in Nederland, worden volgens de officier van justitie vervolgd voor deelname aan een criminele organisatie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe