Bejaarde boer uit Beilen veroordeeld voor wietteelt

Een 80-jarige man uit Beilen is woensdag veroordeeld tot een werkstraf van 60 uur, omdat hij een wietkwekerij op de bovenverdieping van zijn huis had.

De bejaarde man gaf ruiterlijk toe dat hij op verzoek van twee mannen (genaamd kleine Kobus en grote Kobus) in twee kamers van zijn huis een kwekerij met in totaal 272 wietplanten had laten inrichten. De Beilenaar kreeg als vergoeding 4000 euro per oogst. ,,Het leek mij een mooi aanvulling op mijn aow. Ik kon het geld goed gebruiken. Doordat ik boer ben geweest heb ik nauwelijks pensioen opgebouwd.”

De mannen zijn neven van elkaar, maar geen familie van de bejaarde verdachte. Zij vertelden hem dat hij geen risico zou lopen. ,,Ik geloofde dat. Dat was stom van mij.” Na drie oogsten werd de illegale kwekerij in Beilen ontdekt. Er was onderzoek gedaan naar het stroomverbruik na een melding bij meld misdaad anoniem. Juli vorig jaar werd een inval gedaan. In de woning bleek dat illegaal stroom werd afgetapt.

Volgens de officier van justitie is er bijna een jaar wiet geteeld in het huis van de Beilenaar. De officier meldde dat de twee neven, die de kwekerij hebben gerund, binnenkort worden verhoord en mogelijk nog worden vervolgd. Advocaat Willem Bierens vindt dat zij misbruik hebben gemaakt van een goedgelovige oudere man. De politierechter oordeelde dat de verdachte zelf ook verantwoordelijk is voor zijn rol. ,,Het is geen argeloos iemand. Hij had weldegelijk dollartekens in de ogen.”

De politierechter heeft bepaald dat de man ongeveer 10.000 euro aan crimineel geld moet betalen aan de Staat. Het gaat om de vergoeding die hij kreeg voor de wietoogst, met aftrek van de kosten voor water en elektriciteit.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.