Belgische verdachte fatale overval Gees: Het was horror, overal bloed

Wie is verantwoordelijk voor het geweld dat Koert Elders (69) uit Gees het leven kostte? De vier verdachten zwijgen of ontkennen.

Dinsdag was de eerste dag van het strafproces over de woningoverval, waarbij Elders om het leven werd gebracht. Zijn vriendin overleefde het wel. Uit onderzoek door een forensisch patholoog blijkt dat haar overleden partner een gebroken neus, een gebroken oogkas, gebroken ribben en een gescheurde milt had. Ook was een ader in de buik gescheurd. Hij had bloeduitstortingen over zijn hele lichaam. Volgens het onderzoeksrapport is Elders overleden door hard stompend geweld.

DNA op lichaam slachtoffer

De 22-jarige verdachte Yero V. uit Antwerpen bekende dat hij bij de overval betrokken was. Zijn DNA is gevonden in de woning in Gees. Ook DNA van medeverdachten Abdelhak B. (28) uit Amsterdam en de 27-jarige Anouar K. (zonder vast adres) is bij of op het lichaam van slachtoffer uit Gees aangetroffen. Deze twee mannen ontkennen elke betrokkenheid. Ook de vierde verdachte, Fidan J. (25) uit Borghout bij Antwerpen, ontkent. Zijn telefoon is in de nacht van de overval in de buurt van Gees opgevangen door een telefoonmast.

De drie jongste verdachten zijn een dag voor de overval in Den Haag samen gezien in een auto die in België gehuurd was door J. Ze werden staande gehouden door de politie. Uren daarna is de auto gesignaleerd in Amsterdam, vlakbij het ouderlijk huis van de oudste verdachte. De Amsterdammer verklaarde dat hij J. en V. gereedschap en handschoenen had gegeven. Later trof hij de twee op een carpoolplaats bij Zwolle. Op hun verzoek, zo verklaarde hij, heeft hij tape in stukken gescheurd. Dat zou volgens hem verklaren dat DNA van hem in Gees is gevonden.

Twee van drie overvallers hadden geschminkte gezichten

De overval gebeurde 30 juni 2016. De vriendin van Elders heeft hierover bij de recherche uitgebreide verklaringen afgelegd. Zij werd rond half zes in de ochtend wakker van gerommel in de kamer van haar partner en ging kijken. Hij zat vastgebonden met een overvaller op zijn knieën naast zich. Elders had een snoer om zijn nek en werd bedreigd met een vuurwapen. Ook de vrouw kreeg een vuurwapen op zich gericht. Er waren volgens haar drie overvallers, van wie twee met geschminkte gezichten.

Haar partner verhuurde recreatiehuisjes aan Poolse arbeiders. De overvallers riepen dat ze de drie kluizen met bungalowgeld wilden. Er waren twee kluizen, waarvan een leeg. De andere kluis werd door de vrouw geopend in opdracht van een van de overvallers. De 22-jarige verdachte heeft verklaard dat hij dat was. Na het leeghalen van de kluis is hij met de vrouw naar boven gegaan. Daar zag hij het mannelijke slachtoffer op de overloop liggen. ,,Het was een horror, overal bloed en kabels”, heeft Yero V. verklaard. Hij wil niet zeggen wie de andere overvallers waren. Over het geweld dat tegen Elders is gebruikt, zwijgt hij bij de rechtbank ook.

‘Toen was Koert er niet meer’

Het vrouwelijke slachtoffer heeft verklaard dat zij haar vriend hoorde kreunen toen de overvallers waren vertrokken. Zij was ook vastgebonden, maar kon zich losmaken en ging naar beneden om 112 te bellen. Weer bovengekomen heeft zij haar vriend zien sterven. Zij probeerde om hem te reanimeren. ,,Toen was Koert er niet meer”, vertelde ze de recherche. De ambulancemedewerkers, die er snel waren, constateerden ook dat hij was overleden. Het strafproces bij de rechtbank in Assen gaat woensdag verder en duurt nog tot en met vrijdag.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.