Bemanning Lancaster heeft gezicht

ANREEP Ook Frank Ernshaw heeft nu een gezicht. Op het nieuwe informatiepaneel bij het Lancastermonument bij Anreep staat hij breed lachend afgebeeld.

Ernshaw was 22 jaar en boordschutter toen de Engelse Lancaster JB 154 bommenwerper op 20 oktober 1944 bij Anreep neerstortte en hij samen met de zes andere bemanningsleden het leven liet. Alle portretten van de crew zijn nu compleet. Dat is het resultaat van zeventien jaar speurwerk door leden van het Comité Vrienden van het Lancastermonument. Het monument met de propeller die aan de Propellerweg bij het ‘Gat van Dries’ herinnert aan het voorval telde weliswaar alle namen, maar voor het comité was dat niet voldoende. Van Ernshaw was niet veel meer bekend dan zijn naam en rang. De familie moest worden opgespoord. Begin dit jaar had het comité eindelijk ‘beet’. Bij toeval, zo liet voorzitter Wil Arents gisteren weten bij de officiële herdenking van het neerstorten van de Lancaster.

De groep had voor een ander project contact met een dame die de ‘National Archives’ in Londen als de broekzak kende. Een vraag langs de neus weg leverde tot grote verbazing al vrij snel alle gewenste informatie op. Mét foto. Alle andere foto’s en gegevens zijn ook niet zonder moeite boven water gekomen, maar dankzij diverse bezoeken aan Engeland, oproepen in lokale kranten en op internet en vasthoudendheid kwam de crew langzaam maar zeker in beeld.

Hun verhaal staan nu prominent naast het monument, compleet met routebeschrijving naar hun begraafplaats. Burgemeester Marco Out onthulde het paneel in aanwezigheid van onder meer een van de ooggetuigen: Harry de Waard.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.