Bemiddeling Justitie voorkomt ‘buikpijnzaken’ zonder winnaar

FOTO ARCHIEF DVHN

Het Openbaar Ministerie is niet ontevreden over het project Justitie in de Bus, waarbij bemiddeling zwaarder weegt dan het resultaat van een strafzaak.

Het project loopt nu bijna een jaar in de drie noordelijke provincies. In totaal kwamen 85 zaken in aanmerking voor een bemiddelingspoging. In een kwart van de gevallen – 19 zaken – leidde dat tot een positief resultaat waarbij partijen om tafel kwamen, in gesprek raakten, begrip voor elkaar kregen, excuses maakten en schade werd hersteld. ,,Men kon weer met elkaar verder’’, zei Annet Keuning, beleidsmedewerker van het Openbaar Ministerie in Groningen, gisteren tijdens een presentatie van de cijfers in Drachten.

‘Geen winnaars’

,,Bij elke strafrechtzitting heb je wel zo’n zaak waarvan je bij voorbaat al buikpijn krijgt’’, zo schetste Jan Eland, hoofdofficier van justitie Noord-Nederland. ,,Je weet van tevoren dat een uitspraak van de rechter niets oplost. Dat er geen winnaars zijn, wat je ook doet. Meestal gaat het om burenruzies over tuinhekjes, coniferen of camera’s. En in de familiesfeer over verbroken relaties of erfenissen. Beide partijen gaan na zo’n zitting altijd bozer weg dan dat ze gekomen zijn.’’

Justitie in de Bus is een van de projecten die zijn gericht op bemiddeling, met als doel een strafzaak te voorkomen. Het Openbaar Ministerie heeft een aantal criteria bepaald waar deze zaken aan moeten voldoen en vond er 85 om mee te experimenteren. In 50 gevallen ging het om mishandeling, gevolgd door bedreiging en vernieling.

Prettig en positief

Betrokkenen worden dringend uitgenodigd tot een gesprek op een politiebureau in de regio, met soms advocaten erbij, soms hulpverleners of de wijkagent. Het wordt als prettig en positief ervaren, aldus Keuning. ,,Mensen voelen zich gehoord. Er wordt hun recht gedaan.’’ Soms lukt het niet om beide partijen tegelijk om tafel te krijgen, maar kan er met afzonderlijke gesprekken ook een oplossing worden bereikt.

Het voordeel is groot, want enerzijds wordt een slepende rechtszaak vermeden, en anderzijds voorkomt het ook een veroordeling met een strafblad voor een van de partijen. Zeker voor jongeren is dat belangrijk, schetst advocaat Hans Anker, een groot voorstander van de bemiddelingspogingen. Immers, wie later voor werk of bestuur een Verklaring Omtrent Gedrag nodig heeft, kan veel hinder ondervinden van een oude veroordeling.

menu