Normaal-zanger Bennie Jolink heeft donderdagmiddag in het C+B Museum in Grolloo de nieuwe expositie over het leven van Harry Muskee geopend. De zanger van Cuby & the Blizzards zou vandaag 80 jaar zijn geworden. Hij overleed tien jaar geleden.

Om die reden werd dezelfde middag in het dorp ook het Harry Muskeepad onthuld, als eerbetoon aan het Drentse bluesicoon.

Die onthulling kwam op het conto van wethouder Henk Heijerman van de gemeente Aa en Hunze. Even na twee uur trok hij de gemeentevlag van het naambordje dat al een paar weken geleden was neergezet, aan het begin van het stuk weg tussen de Hoofdstraat en de N376. Ook staat een bordje aan de andere kant, pal naast de provinciale weg tussen Rolde en Schoonloo.

loading

Holland International Bluesfestival

En dat bewuste pad is niet zomaar een stuk weg: een pad waarover in de afgelopen jaren duizenden bezoekers van het Holland International Bluesfestival liepen, van hun auto op weg naar het festivalterrein. De toegang tot Grolloo voor duizenden bluesliefhebbers van heinde en verre.

‘We waren vergeten om Dorpsbelangen te informeren’

Die intocht van festivalgangers zou vandaag ook hebben plaatsgevonden, zo memoreerde voorzitter Lukas Koops van de stichting Blues in Grolloo. Ware het niet dat het festival dit jaar vanwege corona niet plaatsvindt.

,,We vonden het nodig dat de culturele nalatenschap van Harry Muskee wordt vereeuwigd in een straatnaam, aangezien hij hier vijf jaar heeft gewoond en in dit dorp twee klassieke bluesalbums van eigen bodem - Desolation en Groeten uit Grollo - zijn ontstaan. Aan dat verzoek heeft Aa en Hunze tot onze vreugde voldaan”, zei Koops.

Even was er nog paniek bij Heijerman. ,,We waren vergeten om Vereniging Dorpsbelangen Grolloo en omstreken te informeren over de naamgeving. Dat is gistermiddag rechtgezet, het zij zo. Maar geloof me, het kwam volledig door ons enthousiasme.”

Oud-Blizzards bassist Willy Middel uit Assen glimlacht als het naambordje zichtbaar wordt. ,,Dit heeft Harry verdiend, echt waar. Eerst al die rotonde in Assen en nu dit, een prachtig eerbetoon op een mooie plek.”

Muskee in kleur

Op de plek waar Muskee van 1966 tot 1971 in Grolloo woonde - in het boerderijtje aan de Voorstreek - is sinds tien jaar het C+B Museum gevestigd. Wie van het Harry Muskeepad naar het museum loopt, passeert het standbeeld van de blueszanger, maar ook uitvergrote foto’s van Rudy Leukfeldt uit Assen.

Op de gevel van het museum onthulde Heijerman en Jolink een door Leukfeldt gemaakte én ingekleurde portretfoto. Harry in kleur. Dat is even wennen voor wie jarenlang vertrouwd is met de zo karakteristieke zwart-wit foto’s van de Drentse bluesicoon.

loading

Een podcastsysteem: ‘Harry vertelt wat je ziet’

Bennie Jolink kwam overigens niet met lege handen naar het museum aan de Voorstreek. Hij overhandigde conservator Sjoerd Looijenga een zelfgemaakte aquarel. Dat schilderij werd vervolgens bijgezet in het museum, waar Harry Muskee dankzij een nieuwe podcastsysteem zelf zijn eigen levensverhaal vertelt.

Zo toont de expositie de karakteristieke joggingbroek van de zanger, de Edison voor het eerste C+B-album Desolation , maar ook een onlangs aangeschaft drumstel van Blizzards-drummer Hans La Faille. ,,Dat was een mazzeltje via Marktplaats”, aldus Looijenga. ,,Dankzij de podcast en een app wandelen bezoekers als het ware door Muskees leven. Harry vertelt wat je ziet.”

‘Americana vind ik een lelijk woord’

De komst van Bennie Jolink was tot het laatste moment stilgehouden, in verband met het kleinschalige karakter van de opening en de onthulling, als gevolg van de nog geldende coronamaatregelen.

De zanger van Normaal zei zich schatplichtig te voelen aan Muskee. ,,Ik ben hartstochtelijk bluesliefhebber, maar dat geldt net zo goed voor country en roots-muziek. Die combinatie noemen ze tegenwoordig americana, maar dat vind ik een lelijk woord. En Harry heeft toch de blues naar Nederland gebracht, met eigen nummers. Dat was vrij bijzonder.”

Jolink en Muskee bierdrinkend in Amsterdam in 1968

Jolink vertelde dat hij Muskee al in 1968 in Amsterdam tegen het lijf liep. Daar woonde de Achterhoeker een paar jaar toen hij bij Toneelgroep Studio werkte als ontwerper.

,,Op een dag speelde Cuby & the Blizzards in poptempel Fantasio. Toen gitarist Eelco Gelling een hele lange slidesolo ging spelen, liep Harry naar de bar en bestelde een biertje. Begon ‘ie tegen mij te kletsen, totdat Gelling klaar was. We hadden alle tijd.”

De nieuwe tentoonstelling in het C+B Museum in Grolloo is vanaf vrijdag 11 juni voor het publiek te bezichtigen. De exacte openingstijden staan op de website van het museum .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
muziek