Berend Botje en Meisje van Yde krijgen hoofdrol in Tynaarlo

Het Meisje van Yde en Berend Botje zijn in 2017/2018 gastvrouw en -heer, de periode waarin Tynaarlo de culturele gemeente van Drenthe is.

Geschiedenis met een knipoog luidt het motto van het project. Morgenavond presenteert wethouder Miriam van Dijk (D66) de plannen in Theater De Klimme in Zuidlaren. Inwoners kunnen hier meepraten over de plannen.

Berend Botje, bekend van het kinderliedje waarin dit personage uit varen gaat naar Zuidlaren en daar nooit van terugkomt, is volgens de initiatiefnemer ook een ideaal personage om kinderactiviteiten aan op te hangen. Zo komen er fiets- en wandelroutes, speurtochten, gedichten- en liedjesfestivals.

Het Meisje van Yde zal aanleiding geven tot meer educatieve projecten, zo staat in het projectplan. Het meisje zal symbolisch terugkomen in Yde. Dat kan allemaal dankzij de techniek met 3D-printers. Ook zullen hier dichters en verhalenvertellers bij betrokken zijn.

Ook instellingen in Tynaarlo met een lange geschiedenis zullen een rol spelen. Te denken valt aan psychiatrisch ziekenhuis Dennenoord in Zuidlaren, de Rijksluchtvaartschool in Eelde en de hervormde kerk in Vries. Mensen met een wat meer technische belangstelling kunnen hun hart ophalen bij de Rijksluchtvaartschool en kunnen hier aan de slag met de technieken van de toekomst.

De geschiedenis komt weer tot leven met de Ridderorde in Bunne. Hier stond in de middeleeuwen een van de drie Drentse kloosters waar een ridderorde gewoond heeft. Allerlei verhalen die zich hier hebben afgespeeld, worden weer tot leven gebracht. Via sociale media kunnen omwonenden daar een bijdrage aan leveren.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.