Berenkuil-familie viert jubileum

Sanne en Hiske Veenstra, met op haar arm hun jongste dochtertje, nemen camping De Berenkuil over van Niekus Veenstra en Tienke Zingstra (vlnr). Op de achtergrond de nieuwe binnenspeeltuin. Foto Marcel Jurian de Jong

Camping landgoed De Berenkuil bestaat dit jaar 65 jaar. De kindercamping in Grolloo viert dit weekend feest.

De Berenkuil is een toonaangevende camping. Maar zó toonaangevend dat een familie in Denemarken haar achternaam in ‘Berenkuil’ veranderde? Het is gek, maar waar. Een Deens stel verwekte hun eerste kind op de camping, waarop ze hun achternaam in Berenkuil veranderden. Familie Berenkuil.

Familie

Symbolisch, want familie zijn ze állemaal op De Berenkuil. Officieel is de camping die dit jaar zijn 65-jarig jubileum viert nog in handen van Tienke Zingstra (63) en Niekus Veenstra (63), maar de bedrijfsovername van zoon Sanne (35) is sinds vorig jaar in gang gezet. Hij woont al in het huis op het campingterrein, met vrouw Hiske (31), dochtertjes Febe (4), Femme (2) en met een derde kindje op komst.

Het is 1952 als de gemeente Rolde besluit een camping op te zetten in Grolloo. In Assen gebeurt hetzelfde met camping Witterzomer. De oprichter aldaar, Hielke Zingstra, neemt in 1973 óók De Berenkuil onder zijn hoede. Beide bedrijven worden overgenomen door zijn kinderen. Witterzomer door zoon Hielke junior en De Berenkuil door dochter Tienke. Het is niet meteen de eerste keuze voor de strafjuriste en andragoge, maar in 1988 gaat ze overstag.

Eigenlijk gaat het met Sanne net zo. Nog niet heel lang geleden was het ondenkbaar dat hij – of zijn broer Bonne (33) – de camping zou gaan runnen. Maar als oom Hielke junior twee jaar geleden op 63-jarige leeftijd overlijdt, en kort daarna zijn 91-jarige opa, opent Sanne zijn ogen. „Ik had een internet-marketing bedrijf en ineens dacht ik: ik ga de camping overnemen”, vertelt hij. „Daar waren blijkbaar emoties voor nodig.”

Bedrijfsfilosofie

Voor de seniors is het de garantie dat de bedrijfsfilosofie gehandhaafd blijft. Op het 50 hectare grote terrein genieten gezinnen met kinderen tot 12 jaar al sinds jaar en dag van bos en heide. Huisjes zijn er wel, maar weinig. Hielke senior, die toch van een wat meer elitair karakter was, had nog graag gezien dat er een veld met stacaravans zou worden gevuld, maar Tienke en Niekus hielpen hem al snel uit die droom. Ze zetten in op de ware campingsfeer.

Gedurende de jaren maakt de camping een grote groei door. De Berenkuil wordt geroemd om zijn rijke aanbod aan faciliteiten voor kinderen. De camping wint een hoop toonaangevende prijzen, maar de titel Kindercamping van Europa spant de kroon. De mensen van het recreatieteam op De Berenkuil hebben een ware idoolstatus. De Berenpret-voorstellingen in het openluchttheater zijn wijd en zijd bekend. Markant detail: Hiske maakte ooit zélf deel uit van het recreatieteam, zo leerde ze Sanne kennen.

Hoewel ze onlangs nog vijf-sterrencamping zijn geworden, wordt het voor Sanne en Hiske steeds moeilijker groei te realiseren, denken Tienke en Niekus. Simpelweg omdat alles complexer is geworden. Toch heeft het stel al vernieuwingen doorgevoerd. Dit weekend wordt de naam van een nieuwe binnenspeeltuin onthuld. Ook loopt er een levensgrote beer rond, die Tippe heet: het boegbeeld van de camping.

Dit weekend wordt ook de bedrijfsovername gevierd. Onder de vleugels van pa en moe leren Sanne en zijn vrouw de kneepjes van het vak. Volgende zomer moeten ze het helemaal zelf doen.

menu