Berisping neuroloog na missen dwarslaesie

hardenberg Een Drentse neuroloog heeft een berisping gekregen van het medisch tuchtcollege.

De neuroloog zag in 2013 een dwarslaesie bij een oudere pa-tiënt in het Röpke Zweers-ziekenhuis Hardenberg over het hoofd. De neuroloog werd pas na enkele dagen bij de patiënt in het ziekenhuis geroepen, die gevallen was. Op een scan vond hij geen tekenen van een dwarslaesie. De patiënt ging steeds verder achteruit en raakte verlamd. Toch adviseerde de neuroloog revalidatie. Later bleek een operatie nodig.

De inmiddels overleden pa-tiënt heeft zijn laatste levensjaren in een rolstoel doorgebracht, terwijl dat mogelijk te voorkomen was geweest.

De neuroloog erkende dat hij fouten heeft gemaakt. Maar hij was niet de enige. Er zijn destijds door veel meer medewerkers van het ziekenhuis fouten gemaakt en de samenwerking was niet goed.

Het tuchtcollege vindt toch dat de arts zelf veel meer had kunnen doen. Het college heeft zelfs overwogen de neuroloog tijdelijk te schorsen, maar hij werkt inmiddels voor een ander ziekenhuis en doet geen spoeddiensten meer. Er is geen grote kans op herhaling.

De zaak was aangespannen door de Inspectie voor de Gezondheidszorg, nadat het ziekenhuis de casus zelf gemeld had als calamiteit.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.