Het beroemdste drafpaard ooit uit deze regio, Herbie W van fokker Roelof Werners uit Meppel, is dinsdagavond ingeslapen. De 30-jarige hengst bereikte tussen 1992 en 2001 op de drafbanen in ons land zijn hoogtepunt en won de belangrijkste wedstrijden.

Van de 164 starts won Herbie W er 52, werd 36 keer tweede en 26 keer derde. Dat leverde fokker-eigenaar een winstsom op van destijds ruim 700.000 gulden.

Herbie W stond jarenlang op stal bij Roelof en Greetje Werners aan de Oosterboerweg in Meppel. Zij trouwden in 1965 en gingen daar wonen. Later bouwden ze tegenover de boerderij een manege, de eerste in de provincie Drenthe. Van de nieuwbouwwijk Oosterboer was nog geen sprake. „We konden achter ons huis de Meppeler Toren zien”, zegt Greetje, die in 2012 verhuisde naar een aanleunwoning in ’t Vonder in Ruinerwold.

Roelof werd nationaal kampioen

Haar man overleed plotseling in de zomer van 2006 op 71-jarige leeftijd. Roelof was gepokt en gemazeld in de hippische sport. Hij werd nationaal kampioen als springruiter en deed verder aan dressuur en cross. Vlak voor de verhuizing van Greetje Werners verkaste ook Herbie W van de vertrouwde stal aan de Oosterboerweg naar een paardenstal op de boerderij van zoon Jan Werners aan de Buitenhuizerweg in Ruinerwold.

Herbie, die in maart 31 jaar zou worden, liep iedere dag een paar uur in de wei. Daar voelde hij zich het best. Hij liep frank en vrij tussen de pinken en de melkkoeien. „We hadden nooit last van hem”, vertelt Jan Werners. „De ouderdom begon op te spelen. Zijn gebit werd minder en hij kreeg daarom speciaal voedsel.” Eén van de vier dochters van Jan verzorgde Herbie iedere dag. Ze had opa ooit beloofd goed voor Herbie te zorgen, vertelt oma Greetje.

loading

In de loop van dinsdag zag Jan dat Herbie zich niet goed voelde. „Hij ging liggen, stond op en ging weer liggen. Je zag dat hij pijn had. Als je goed voor een paard bent, moet je op tijd afscheid nemen. We hebben dinsdagavond de dierenarts erbij geroepen die Herbie helemaal heeft onderzocht. ‘Het houdt nu op,’ luidde zijn diagnose. Dertig jaar is voor een paard een hele leeftijd.”

Nakomelingen

Na zijn actieve drafcarrière werkte Herbie W nog een tijdje een dekprogramma af, maar hoeveel nakomelingen hij heeft verwekt, weet Jan Werners niet. Bruine hengst Herbie werd op 7 maart 1990 geboren en in 1998 uitgeroepen tot ‘Draver van het jaar’.

Op 10 februari 2001 liep Herbie W op de drafbaan in Wolvega zijn laatste koers met Hubert Schoonhoven op de sulky. De hengst sprong bij de start en werd uitgeschakeld tot teleurstelling van de vele aanwezigen. Ondanks de uitschakeling kreeg het paard een passend afscheid. Hugo Schoonhoven spande Herbie voor de tribune uit en liep met hem een ereronde. Na afloop van de race namen Roelof en Greetje Werners met Herbie in het middelpunt van de belangstelling afscheid van de drafsport.

Roelof Werners sprak met grote liefde over zijn beste en mooiste paard die hij ooit in zijn stal heeft gehad. Hij vertelde zijn verhalen bladerend door dikke plakboeken met wedstrijdverslagen en foto’s van Herbie. Werners trok enthousiaste liefhebbers van de paardensport aan. De latere Europees kampioen bij de springruiters Johan Heins was kind aan huis aan de Oosterboerweg. Zijn meest dierbare kostganger luisterde naar de naam Herbie W.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe