Foto ANP

Beroering over verkoop Asser aandelen in luchthaven krijgt staartje. VVD Tynaarlo wil debat over 'onjuist informeren' van de gemeenteraad

Foto ANP ANP

De VVD in Tynaarlo wil met de gemeenteraad in debat over ‘onjuiste informatie’ van het college van burgemeester en wethouders. Een ‘zeer ernstige’ kwestie, aldus de partij.

Daarmee krijgt de verkoop van de Asser aandelen in Groningen Airport Eelde nog een politiek staartje.

Hoe zat het ook alweer met die kwestie?

In het debat over de aandelen en de aankoop door Tynaarlo (op 5 januari) vertelde wethouder Hanneke Wiersema (CDA) dat de overige aandeelhouders (provincies Groningen, Drenthe en stichting FB Oranjewoud) ermee instemden dat Tynaarlo de Asser aandelen in ieder geval tijdelijk in bezit zou krijgen.

Daags na het debat liet de voorzitter van FB Oranjewoud echter weten dat de aandelen maar moesten worden verdeeld tussen de stichting en Tynaarlo.

Dat zorgde onder raadsleden voor heftige en uiteenlopende reacties. Coalitiepartij Leefbaar Tynaarlo wantrouwt bijvoorbeeld openlijk de Friese stichting, de VVD (oppositiepartij) heeft alle vertrouwen in de goede bedoelingen en legt de schuld van de ontstane verwarring bij de wethouder.

Op sociale media vlogen raadsleden van VVD, CDA en Leefbaar elkaar al in de haren hierover.

FB Oranjewoud trok zich een dag later weer terug uit de kwestie.

‘Besluitvorming nietig verklaren’

Maar de VVD is er nog niet klaar mee. ‘Als het besluit op 5 januari niet gebaseerd is op de volledige juiste informatie, dan dient volgens de VVD de besluitvorming nietig te worden verklaard’, schrijft fractievoorzitter Gezinus Pieters.

Het tweede voorbeeld van ‘onjuist informeren’ dat de partij aandraagt betreft de besluitvorming over Vries-Zuid. Het college gaf in het debat daarover met de raad op 15 december een ander jaartal door wanneer wordt begonnen met kaveluitgifte dan in een persbericht twee dagen later. Op basis van de informatie in het debat trok de VVD een motie in over de actualisatie van kavelprijzen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu