Beschadigde struikelstenen Meppel vervangen

De struikelstenen in Meppel die in 2015 vernield zijn en verdwenen krijgen nieuwe vervangers. Het is de eerste bestelling van de nieuwe Stichting Gedenkstenen Meppel.

In totaal gaat het om negen struikelstenen. ,,Die zijn niet bewust vernield en verdwenen, dat is gebeurd bij straatwerkzaamheden”, zegt Jan Vos, stadsgids van Meppel die betrokken is bij Stichting Gedenkstenen Meppel.

Stichting wil verzameling struikelstenen Meppel compleet hebben

Struikelstenen of Stolpersteine zijn kleine herdenkingsmonumentjes ter nagedachtenis aan weggevoerde Joden in de Tweede Wereldoorlog. Ze worden tussen de reguliere bestrating aangebracht. Het is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig.

In Meppel liggen 80 struikelstenen verspreid door de stad. Begin dit jaar werd Stichting Gedenkstenen Meppel opgericht om nog 160 struikelstenen in de stad te plaatsen, zodat iedere weggevoerde Jood herdacht wordt en niet een selectie. De stichting die de bestaande 80 aanbracht stopte omdat er te weinig inkomsten waren.

Alternatieven voor Stolpersteine onderzocht

Doel is om vier jaar lang ieder jaar 40 stenen te leggen, maar het bestellen en de levertijd maakt het verkrijgen van originele Stolpersteine van Demnig tot een tijdrovend karwei.

,,De gegevens moeten in een bepaald format worden aangeleverd bij meneer Demnig. Binnen enkele dagen kunnen we de bestelling doen. Dit wordt onze eerste”, zegt Vos. De stichting kijkt naar goedkopere en snellere alternatieven voor de overige stenen. ,,Maar wij willen zeker bij de vervanging van de beschadigde stenen de originele hebben.”

‘Nog niet de snelheid die wij voor ogen hadden’

De stichting is afhankelijk van giften en fondsen. Ook is er de mogelijkheid om struikelstenen te adopteren. ,,Er zit vooruitgang in onze werkzaamheden, maar het heeft nog niet de snelheid die wij voor ogen hadden. Het educatiemateriaal dat wij willen maken is bijvoorbeeld veel werk, wij denken na over hoe en of we daarmee verdergaan.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.