Bestuur dorpsvereniging Klazienaveen opgestapt

Het voltallige bestuur van de Vereniging van Belangenorganisaties Klazienaveen is opgestapt. Een interim-bestuur werkt aan een doorstart.

De Vereniging van Belangenorganisaties Klazienaveen behartigt de belangen van het dorp bij de gemeente Emmen en krijgt geld voor projecten om de leefbaarheid te vergroten. In andere Emmer dorpen wordt zo’n vereniging Dorpsbelangen, Plaatselijk Belang of Dorpsraad genoemd.

Saillant is dat de dorpsvereniging in Klazienaveen maar de steun van drie van de vijf buurtverenigingen in Klazienaveen genoot: De Molenbuurt, Ons Belang en Noorderlicht. De buurtverenigingen Kruidenveld en Klazienaveen-West trokken zich vele jaren geleden al terug, omdat zij zich door het bestuur niet serieus genomen voelden. Als deze buurtverenigingen iets nodig hadden van de gemeente, maakten zij vanaf toen zelf de gang naar het Raadhuisplein.

Bom gebarsten

De bom barstte dit voorjaar toen de zes bestuursleden van de Klazienavener dorpsvereniging signalen kregen dat er gewerkt werd aan de oprichting van een nieuwe, door alle buurtverenigingen gesteunde dorpsvereniging. Dit ervoer het zittende bestuur als een messteek in de rug en stapte op. De bevolking van Klazienaveen werd niet ingelicht, de toenmalige burgemeester Cees Bijl wel, zo blijkt uit een e-mail. Hierin wijst het opgestapte bestuur met de verwijtende vinger naar een paar ambtenaren die als zogeheten dorpscoördinatoren werken. Zij zouden gelobbyd hebben om een nieuwe dorpsvereniging in Klazienaveen in de benen te krijgen.

Gradus de Vries, jarenlang secretaris en boegbeeld van het opgestapte bestuur, verwijst door naar voormalig voorzitter Henk Boers. Die laat weten ‘uit collegialiteit’ opgestapt te zijn . ,,Bij mij kwam de klap veel minder hard aan omdat ik nog maar vrij kort in het bestuur zat.’’

Jammer

Paul Blaauwgeers, een van de betrokken dorpscoördinatoren, ontkent ten stelligste dat ambtenaren initiatieven hebben ondernomen om het toenmalige bestuur van de Klazienavener dorpsvereniging te wippen. Hij bevestigt wel dat bij het maken van gemeentelijk accommodatiebeleid vanuit het dorp signalen kwamen dat de dorpsvereniging versterkt zou moeten worden. ,,Het toenmalige bestuur wilde daar niet over praten. Het werd toen ook een item voor bureau STAMM CMO, dat door de gemeente was ingehuurd voor het accommodatiebeleid.’’ Blaauwgeers zegt het persoonlijk jammer te vinden dat boegbeeld De Vries op deze manier is vertrokken.

Het opgestapte bestuur van de dorpsvereniging is inmiddels opgevolgd door een acht mensen tellend interim-bestuur. Henk Boers is de enige van het oude bestuur die daarin plaats heeft genomen. Boers: ,,Ik wil mijn best doen voor een frisse start. Met een breder draagvlak en ook meer openheid.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.