Bestuurder brommobiel (85) niet schuldig aan dood buurvrouw

De rechtbank in Assen vindt niet dat een 85-jarige man uit Ruinerwold die in april vorig jaar een ongeluk veroorzaakte schuldig is aan de dood van zijn buurvrouw. De 90-jarige vrouw overleed zo’n twee weken na het ongeluk.

De man uit Ruinerwold had net twee maanden een 45 km-auto. Het CBR had hem geadviseerd zo’n brommobiel te kopen en zijn gewone auto in te leveren, omdat daarin rijden niet meer vertrouwd was. Omdat brommobielen alleen als automaat te koop zijn, moest de man daaraan wennen.

Op 3 april vorig jaar was hij samen met zijn buurvrouw op weg naar een café aan de Woldweg in Ruinerwold. Bij het parkeren haalde hij het gas en de rem door elkaar en reed hij een picknicktafel aan gort. Van de schrik zette de bejaarde man zijn brommobiel in de achteruit en reed pardoes de weg op. Om daar snel weer af te zijn, reed hij opnieuw in volle vaart vooruit: daarbij ramde hij twee keer de gevel van het café.

Zijn buurvrouw klaagde over pijn en ging later die dag naar het ziekenhuis. Ze bleek een gebroken nekwervel en gebroken ribben te hebben. Twee weken later overleed de vrouw aan een longontsteking. Volgens het Openbaar Ministerie was die het gevolg van de ribbreuken, waardoor de vrouw niet goed kon ademen, en was haar dood daarom een rechtstreeks gevolg van het ongeluk.

De rechtbank vindt dat daarvoor te weinig bewijs is. Ze stelt dat alleen bewezen is dat de man schuld heeft aan de zware verwondingen die zijn buurvrouw opliep. De rechtbank vindt dat ze te weinig informatie heeft van het ziekenhuis waar de vrouw lag om te kunnen vaststellen waaraan ze precies is overleden.

De 85-jarige man, die zelf ongedeerd bleef, is veroordeeld tot een boete van 500 euro. Ook legde de rechtbank hem een jaar voorwaardelijke rijontzegging op. De man heeft zijn brommobiel ingeleverd. Gaat hij weer in de fout, dan is hij ook zijn scootmobiel kwijt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.