Bestuurscrisis De Secretarie Meppel

Kunsthuis De Secretarie heeft te maken met een grote bestuurscrisis. De vijf leden van het stichtingsbestuur Expositiecentrum de Secretarie zijn per direct opgestapt.

Een verschil van inzicht met de tentoonstellingscommissie over de exploitatie van De Secretarie is hiervoor de aanleiding. Saillant detail daarbij is dat het afgetreden bestuurslid Mieke de Wit voorzitter is van de tentoonstellingscommissie.

Volgens Roel Oosting, sinds anderhalf jaar voorzitter van de stichting, liet de communicatie tussen het bestuur en de tentoonstellingscommissie te wensen over. Met name gesprekken over de aanpak van de gevolgen van de afbouw van subsidie lukten volgens hem niet. ,,Soms moet je verder denken dan alleen kunst. Neem bijvoorbeeld de Sinterklaasexpositie in november. Dat is natuurlijk geen kunst, maar wel cultuur. En zo'n tentoonstelling trekt veel bezoekers en dus ook geld in het laatje. De expositie trok in nog geen vier weken tijd liefst 700 bezoekers. Het merendeel van het afgetreden bestuur vindt dat wanneer je wilt overleven, je verder moet kijken dan alleen kunst. Doe je dat niet, dan acht ik de overlevingskansen van De Secretarie in de nabije toekomst niet hoog”, zo waarschuwt Oosting.

Eind december komt een interim-bestuur samen om te praten over de toekomst van De Secretarie. Tot die tijd onderhoudt Hilbert Heitmeijer de contacten. Kunsthuis De Secretarie is gevestigd in het voormalige gemeentehuis van Meppel in de Hoofdstraat. In het gebouw worden jaarlijks zeven, acht wisselende exposities van beeldende kunst gehouden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.