Vergeet de Cauberg, de Oude Kwaremont en de Alpe d’Huez. Op onze eigen Col du Vam heerst zondagmiddag hetzelfde wielersfeertje. Dat voor het NK wielrennen betaald moet worden, vindt niemand erg.

Toegegeven, het is een onderzoekje van likmevestje: wielerfans op de VAM-berg vragen wat ze vinden van het betalen voor wielrennen. Als ze daar problemen mee hebben, dan hadden ze immers niet bovenop de heuvel gestaan. Maar wat opvalt is dat toeschouwers zeggen de volgende keer zo weer de portemonnee te zullen trekken.

„Ik heb er geen enkel probleem mee”, zegt Leo de Jonge uit 2e Exloërmond. „Kijk alleen maar naar al die dranghekken die ze moesten plaatsen om alles in goede banen te leiden. Daar mag wat tegenover staan, zo lang het maar geen 50 euro is.”

Testcentrum

Het toegangskaartje kostte 15 euro. Bezoekers moesten ook nog langs een gratis testcentrum, want alleen met een negatieve coronatest gaan de poorten open. Wat NK-organisator Thijs Rondhuis betreft, is het vragen van geld eenmalig. Enkel bedoeld om de kosten te dekken vanwege alle extra maatregelen die zijn getroffen om toch publiek toe te kunnen laten bij het NK.

Tegelijkertijd denken organisaties van grote wielerrondes al jaren aan het heffen van entree om de koers te financieren. In de Giro d’Italia was het dit jaar inmiddels zo ver: voor de Monte Zoncolan moest een tientje betaald worden voor een plekje op de berg.

Moeder schreeuwt zonen naar voren

„Ik heb zonder morren die 15 euro betaald”, zegt Diana Vos uit Assen. „Als ze van de entreegelden ook maar de wielerjeugd wat geld toeschuiven.” Vos is niet zomaar een toeschouwer: ze staat langs de kant om haar beide zonen Adrie en Bert-Jan Lindeman naar voren te schreeuwen. „Helaas moest Adrie snel opgeven. Niet verwonderlijk. Hij heeft corona gehad en is nog niet helemaal de oude.”

Bert-Jan is nog wel in koers, maar waar? Moeder is hem even kwijt en dat is doorgaans geen goed teken. Vriendin van Bert-Jan Danine Scherpen heeft hem de volgende ronde gelukkig weer in het vizier. Ook de vriendin van wielrenner Elmar Reinders, Tessa Harms, zit bij het groepje. „Ik zou ook best voor volgende wielerwedstrijden willen betalen, zo lang maar Elmar meedoet. Geld neerleggen voor wielrenners die ik niet ken zou ik niet snel doen. Zo’n grote liefhebber ben ik dus niet.”

Iedere Touretappe zelf gefietst in 1978

Peter en Erik Jaspers uit Emmen zijn wel echte fans. Vader en zoon hebben samen al heel wat wielerwedstrijden gezien. Peter heeft zelfs in 1978 iedere Touretappe zelf gefietst, een dag voor de renners aan. „Die 15 euro is voor ons geen enkel probleem. Je kunt op deze manier ook beter controle houden op de bezoekersaantallen”, zegt Erik. „Want dat is nog steeds nodig, hoe makkelijk iedereen ook omgaat met de regels”, zegt zijn vader. „Ik vind het namelijk nogal wat dat na al die maanden lockdown volgende week weer zowat alles mag.”

Pieter de Vries uit Leeuwarden vindt het volkomen logisch dat het geld kost om de renners te aanschouwen op de Col du Vam. „Voor andere evenementen betaal je toch ook entree? En 15 euro, waar hebben we het over.”

Geniet Tom!

De prijs voor het mooiste spandoek gaat naar de makers van ‘Geniet Tom!’ Vooral geen druk leggen op Dumoulin, dan moet het immers goed komen. Woensdag wel als winnaar van het NK tijdrijden, maar vandaag even niet: Dumoulin haakt al vroeg af. De winst ging zondag verrassend naar Timo Roosen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe