Drents beurtbalkie.

Beurtbalkjes promoten Drents in supermarkt: ‘Bonuskaorte bij oe’?

Drents beurtbalkie. Foto: Marcel Jurian de Jong

Dreuge worst niet vergeten? en Hej ok een flessenbonnegie? Dat soort Drentse teksten zijn vanaf nu te lezen op de beurtbalkjes bij de kassa’s van supermarkt Albert Heijn in Dwingeloo en in nog 25 andere supers verspreid over de provincie Drenthe. Een actie van het Huus van de Taol om het Drents zichtbaarder te maken.

,,De wat?” Een beetje wazig kijkt de man van middelbare leeftijd van achter zijn winkelwagentje de verslaggever aan. Het woord beurtbalkje is nieuw voor hem. De wit met rode balkjes van het Huus van de Taol had hij nog niet zien liggen naast de lopende band van de kassa. Het is nog best vroeg.

Even na 9.00 uur legt supermarkteigenaar René Brouwer de Drentstalige balkjes symbolisch voor het eerst op de band van kassa 1. ,,Stiekem heb ik ze al twee weken in gebruik”, bekent hij. ,,Ik kreeg ze veertien dagen geleden binnen en heb ze gelijk bij de kassa’s gelegd. Ik vind het zo’n leuk initiatief.”

Elk gebied zijn eigen balkjes

Als geboren Fries en getogen Groninger praat Brouwer van huis uit geen Drents, maar na een kwart eeuw in Dwingeloo kan hij het moeiteloos verstaan en ook wel een paar woordjes spreken. Hij lacht achter zijn mondkapje bij het zien van dat ene balkje met zijn naam erop. René is bliede mit oe staat erop, een uniek exemplaar.

Per supermarkt zijn er zes verschillende spreuken, vertelt directeur Renate Snoeijing van het Huus van de Taol. ,,Ze zijn geschreven in de variant van het Drents die in het gebied van de bewuste supermarkt wordt gesproken. Zo staat hier Bonuskaorte bij oe? In een Zuidoost-Drentse Albert Heijn staat er Bonuskaorte bij je? ‘Oe’ is echt Zuidwest-Drents.”

Uit Twente

Het idee voor de streektaalteksten op de beurtbalkjes komt uit Overijssel, zegt Snoeijing. ,,In twee supermarkten in Rijssen hebben ze het ook, maar dan met Twentse spreuken. Dat is een initiatief van streektaalplatform Watata. Wij vonden dat zo’n leuk idee dat we dachten: dat moeten we in Drenthe ook hebben.”

De streektaolambassadeurs en -vrijwilligers van het Huus van de Taol in alle twaalf Drentse gemeenten brachten het plan onder de aandacht bij de supermarkten in hun gebied. Snoeijing: ,,Wij dachten: als we beginnen met twaalf deelnemende winkels, is het mooi, maar het zijn er 26 geworden.”

‘Drents aan de man brengen’

,,Normaal gesproken organiseren we allerlei activiteiten op streektaalgebied en gebeurt er vanuit het Huus van de Taol van alles om het Drents aan de man te brengen, maar vanwege de coronacrisis is dat allemaal geschrapt”, vervolgt ze. ,,Deze actie hebben we bewust door laten gaan, juist omdat mensen, ook in deze tijd, wél naar de supermarkt gaan.”

,,Ik vind het een mooi initiatief. Echt iets ludieks”, zegt Brouwer. ,,Niet alleen leuk voor onze eigen klanten, maar ook voor de vele toeristen die hier komen is het grappig om iets typisch Drents te zien.”

Het levert leuke gespreksstof op, heeft de supermarkteigenaar de afgelopen twee weken gemerkt. Als Snoeijing hem bedankt voor zijn enthousiasme kan hij het niet laten: ,,Graag edaone.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu