Bevallen niet meer mogelijk in Emmen: Kinderafdeling Emmer ziekenhuis sluit

Het ziekenhuis in Emmen ziet zich genoodzaakt de kinderafdeling en verloskunde te sluiten. Er kan niet meer bevallen worden.

Dat heeft bestuursvoorzitter Carla van de Wiel aan personeel in Emmen meegedeeld en wordt bevestigd door de woordvoerder van de overkoepelende Treant Zorggroep. Er is een tekort aan kinderartsen en de laatste drie meldden zich vorige week ziek. Donderdag ging daarom de kinderafdeling al tijdelijk dicht maar eind van die dag werd de afdeling met hulp van kinderartsen van andere ziekenhuizen weer geopend.

Personeel woest

Personeel in Emmen heeft met boosheid gereageerd op het besluit. ,,Maar we kunnen geen veilige zorg garanderen zonder voldoende kinderartsen’’, reageert de woordvoerder.

Bevallen in Hoogeveen of Stadskanaal

In officiële termen gaan de klinische afdeling verloskunde en kindergeneeskunde dicht, tot nader order. De poliklinische kinderafdeling blijft voorlopig wel open. Dan gaat het om behandelingen overdag. Vrouwen die gaan bevallen, kunnen naar de andere locaties van de Treant Zorggroep, het Bethesda in Hoogeveen of Refaja in Stadskanaal. Of naar andere ziekenhuizen zoals in Assen, Hardenberg, Zwolle of Groningen.

Onduidelijkheid over thuisbevallingen

Er vindt op dit moment overleg plaats tussen praktijken van verloskundigen in Zuidoost-Drenthe en het ziekenhuis of er nu nog thuis bevallen kan worden. Normaal gesproken is dat niet verantwoord zonder ziekenhuis als achtervang.

Gemeente moet om tafel

PvdA-fractievoorzitter Raymond Wanders van de gemeenteraad in Emmen vindt dat het gemeentebestuur direct met Treant om tafel moet. Wanders vindt dat de inwoners van Emmen en omgeving gewoon thuis moeten kunnen bevallen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.