Bever bestrijdt bospest in het Drentsche Aa-gebied

Goed nieuws: de bever in het Drentsche Aa-gebied lust de ongewenste plant Amerikaanse vogelkers. Mogelijk betekent dit het einde van een ‘bospesttijdperk’.

Dat zegt boswachter Kees van Son. In Oudemolen trof hij onlangs Amerikaanse vogelkers aan, waar duidelijk een bever aan had zitten knagen. „Ik had geen idee dat de bever deze plant met lust”, aldus Van Son.

Plaagvormend

De Amerikaanse vogelkers is een plant afkomstig uit - zoals de naam al zegt - Amerika. Zo’n honderd jaar geleden werd de plant in Nederland geïntroduceerd. Omdat de struik geen natuurlijke vijanden kent, treedt hij vaak plaagvormend op. Vandaar de bijnaam bospest, verklaart Van Son. „Dat de bever bospest lust, is goed nieuws”, vervolgt hij. „We willen er namelijk van af. Als de bever inderdaad aan de plant vreet, betekent dit dat de overwoekering op natuurlijke wijze wordt aangepakt.”

Licht giftig

Op dit moment zijn verschillende vrijwilligersgroepen in het Drentsche Aa-gebied actief, onder meer om de plant te bestrijden. Het is niet dat deze vrijwilligers straks werkloos zijn, grapt Van Son. Maar dat de bever een steentje bijdraagt is een goed begin. Schapen werden al eerder ingezet om bospest te bestrijden, maar deze bleken er niet zo gek op. Vermoedelijk omdat de plant licht giftig is.

De bevers zijn een aantal jaren geleden geherintroduceerd in het Zuidlaardermeer- en Hunzegebied en iets later in de Drentsche Aa. Het gaat om verschillende beverpopulaties waarvan bekend is dat ze naar elkaar toe trekken. „Dat is precies de bedoeling”, zegt Van Son. „Zo wordt een gezonde beverpopulatie gecreëerd.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.