Bever maakt boer leven zuur

De explosieve groei van de beverpopulatie vormt een toenemende bedreiging voor akkerbouwers. Hun burchten en dammen kunnen grote schade veroorzaken.

Met name voor boeren wier akkers grenzen aan De Hunze is het oppassen geblazen. In 2008 werden over de volle lengte van die rivier 25 bevers uitgezet. Werd een jaar geleden de populatie in Drenthe en Groningen nog geschat op 80, inmiddels is die volgens schattingen van Stichting Het Drentse Landschap meer dan verdubbeld naar tussen de 150 en 200.

Veel schade

Bouwwerken van bevers kunnen enorme schade veroorzaken. Dammen kunnen tot gevolg hebben dat een hele akker onder water komt te staan. Burchten zijn letterlijk een valkuil voor kostbare landbouwmachines. Thijs-Jan Ebels uit Exloërkijl ondervond dat aan den lijve. ,,Toen ik met een combine vlakbij een sloot over een burcht reed, zakte die helemaal scheef. Het scheelde een haar of de machine was gekanteld. Ik vrees dat dit nog tot ongelukken leidt.” Het talud van de sloot heeft Ebels op eigen kosten moeten herstellen. Het Faunafonds vergoedt slechts de opbrengstschade.

Landbouwer Geert-Jan Smegen uit Valthe zag een deel van zijn bietenoogst verloren gaan nadat bevers in een afwateringssloot een dam hadden gebouwd. ,,Anderhalf tot twee bunder heeft bijna onder water gestaan. Het zijn hartstikke mooie beesten, maar ze kunnen veel schade aanrichten.’’ Hij zegt een deel van de schade via het Faunafonds vergoed te hebben gekregen. Foto’s van dammen en ingezakte burchten uit de grensregio met Oost-Groningen illustreren dat meer landbouwers met dit probleem kampen. Bevers zijn gek op suikerbieten en mais.

Doden van bevers legaliseren?

Aangezien de bever een beschermde status heeft, zijn er nauwelijks mogelijkheden om er wat aan te doen. In Limburg zijn er intussen al meer dan 600 en zitten ze er behoorlijk mee in hun maag. De provincie probeerde ‘probleembevers’ te slijten aan de elf andere provincies, maar kreeg overal nul op het rekest. Limburg wil nu middels een Faunabeheerplan het doden van bevers in uitzondelijke gevallen legaliseren.

Ook in provincie Drenthe is de discussie op gang gekomen of het niet tijd wordt om paal en perk te stellen aan de opmars van de bever. Beverkenner Bertil Zoer van Het Drentse Landschap: ,,De provincie beraadt zich op een plan hoe hiermee om te gaan.” Vooral burchten kunnen tot grote schade leiden aan machines. Het controleren van walkanten helpt niet, want de ingang van zo’n burcht zit in de regel onder het wateroppervlak.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.