Bevolkingsgroei van Assen in tijdelijke dip door sloop

Het inwonertal van Assen is in 2015 gedaald met 101 mensen. Per 1 januari dit jaar woonden er 67.063 mensen binnen de gemeentegrenzen.

Teruggang

Deze lichte daling (0,2 procent) is opmerkelijk omdat Assen stevige ambities heeft om te groeien. Doelstelling is dat er in 2035 ongeveer 75.000 inwoners zijn.

Wethouder Albert Smit (PvdA) noemt de teruggang ‘tijdelijk’ en schrijft die toe aan een omvangrijke herstructurering die de woningbouwcorporaties in Assen doorvoeren. ,,Actium bijvoorbeeld is begonnen met een uitgebreid renovatieproces aan de Roerdompstraat. In de aanloop zijn de betreffende huizen leeg blijven staan. Ook in de Larix en andere oude wijken vinden dergelijke operaties plaats.’’

Jongeren

Zo waren er in 2015 weinig goedkope huizen beschikbaar voor jonge stellen die een huis zochten om een gezin te stichten. Sommigen zijn uitgeweken naar elders. Dit verklaart waarom het geboortecijfer in Assen de afgelopen jaren is gedaald tot 599. Daarmee was het voor het eerst lager dan het sterftecijfer, dat 630 bedroeg.

Mogelijk hebben ook veel jongeren onder invloed van de economische crisis het stichten van een gezin wat uitgesteld, maar volgens Smit is dit niet de belangrijkste verklaring.

Smit wijst ook op de nieuwe of vernieuwde schoolgebouwen van Vincent van Gogh en het Dr. Nassau College. Die maken Assen volgens hem aantrekkelijk voor gezinnen.

‘Komt wel weer’

De komende jaren zullen zeer uiteenlopende groepen woningzoekenden in Assen te kust en te keur kunnen gaan, belooft Smit. ,,We hebben heel veel projecten in de pijplijn. Neem de Groningerstraat, neem Kloosterveen. We bouwen niet alleen voor jonge mensen, ook voor ouderen. Ik was vrijdag nog in Zuidlaren, waar Zorggroep Drenthe onlangs wooncomplex Mozaiek heeft gebouwd. Dat soort voorzieningen willen wij ook.’’

De groei van het aantal inwoners komt wel weer, daarvan is Smit overtuigd. ,,Ook in de koopmarkt gaat het goed. Woningen staan veel minder lang te koop. En het blijkt dat Assen aantrekkelijk is voor mensen uit Groningen. We willen dan ook dat de prijs- kwaliteitverhouding in Assen goed blijft.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.