Het Bevrijdingsfestival Drenthe: wel livemuziek, maar niet met een beker bier in de knuist bij de Baggelhuizerplas. Hoe ziet 5 mei in Assen eruit? Nathan van Gelder, directeur Bevrijdingsfestival Drenthe, geeft tekst en uitleg.

In januari lieten jullie al weten: er komt zeker een Bevrijdingsfestival, welk scenario zich dan ook voordoet.

„Wij zijn van mening dat we de editie van 2021 niet ongemerkt kunnen laten passeren. Vorig jaar werden we door het coronavirus overvallen en was het niet meer mogelijk iets te organiseren. Nu lukt dat wel.”

Vertel.

„We hebben een liveprogramma van 12.00 tot 24.00 uur, dat wordt uitgezonden bij RTV Drenthe. De opnames worden gemaakt in De Nieuwe Kolk, waar allerlei artiesten live zullen optreden.”

Welke artiesten kunnen we verwachten?

„Er zijn optredens van onder anderen Waylon, StukTV, Wulf, Davina Michelle, Hannah Mae, Jonna Fraser en Tino Martin. Verder speelt het Noordpool Orkest de Vrijheid Suite. Tussendoor is er een vraaggesprek met Catherine Keyl over haar boek ‘Oorlogsvader’. Ook hebben we het thema ‘Oorlogskinderen’. Daarvoor hebben we een interview met een Syrisch gezin, dat door oorlog is gevlucht naar Drenthe.”

Dus in plaats van met een biertje bij de Baggelhuizerplas nu thuis op de bank.

„Absoluut. We hopen zo’n 60.000 kijkers te trekken. Zoveel bezoekers hebben we normaal gesproken niet.”

Naast de optredens had de organisatie een behoorlijke programmering opgetuigd. Kan alles doorgaan?

„Nee, we hadden dertien activiteiten gepland, maar daarvan hebben we zeven activiteiten op het laatste moment moeten schrappen. Zo hadden we bijvoorbeeld Freedom Rocks bedacht: rondrijden door Drenthe met een open vrachtwagen, met daarin een band. Dat gaat niet door. Ook gaan de twee tentoonstellingen ‘1.000 Vredesvrouwen’ en de virtuele tour ‘Achterhuis Anne Frank’ niet door.”

Zonde. Wat gaat wel door?

„We ontsteken een vrijheidsvuur bij de Kop van de Vaart en hebben de Wall of Freedom: een muur van water in het Kanaal waarin het logo van het Bevrijdingsfestival Drenthe is te zien. Verder is er het project Talen naar Vrede: verspreid over 80 locaties in de stad en 120 locaties in Drenthe verspreiden we billboards met daarop cartoons die de onzin van oorlog voeren uitbeelden. We vinden het belangrijk om als Bevrijdingsfestival zichtbaar te zijn.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe