Apetrots zijn ze in Peize op de nieuwe beweegtuin aan de Boerakker. De toestellen zijn geschikt voor jong en oud en passen zich zelfs automatisch aan aan het lichaamsgewicht van de gebruiker.

Met een zwiep trekken secretaris Jan Hut van Peize in Beweging en wethouder Jeroen Westendorp de vlag van het bord van het beweegpark bij het grasveld voor de twee basisscholen. In de waterkou spreken de betrokkenen mooie woorden. Het is duidelijk: iedereen is apetrots op de realisatie van het park met sporttoestellen.

De leerlingenraad van basisschool Spectrum is ook meegekomen voor de officiële opening. Maar luisteren naar die saaie praatjes? In de buurt is iets veel leukers: het nieuwe beweegpark! Leerlingen Mart (groep 8), Thomas en Eline (beiden groep 5) willen de apparaten best even demonstreren.

‘Als je slap bent lukken dingen misschien niet’


Volgens Mart kan je in de nieuwe beweegtuin ‘alles’ doen wat je maar wil. Thomas, uit groep vijf, kijkt bedenkelijk. ,,Als je heel slap bent lukken dingen misschien niet.” ,,Of als je heel klein bent”, vult Eline aan. ,,Dit is voor je armen. En als je niet weet hoe het moet kan je op het groene stickertje kijken”, roept Mart. Elk apparaat heeft zo’n sticker met uitleg. Maar het is 2020, en dus kan je op elk gewenst moment via een qr-code een livedemonstratie krijgen van hoe je het apparaat moet gebruiken.

De beweegtuin ligt op het veld voor de twee scholen in het dorp en is een initiatief van Peize in Beweging. De organisatie zet zich in voor het stimuleren van een gezonde leefstijl. Secretaris Jan Hut legt uit dat de vereniging het ‘cement tussen de stenen’ wil zijn. Peize in Beweging onderhoudt contact met de basisscholen, gemeente, sportverenigingen maar ook de zorginstellingen in het dorp met als ultiem doel iedereen in beweging, en daarmee gezond te krijgen én te houden.

‘Lui worden is niet goed’

De beweegtuin was één van de doelstellingen van de club enthousiaste mannen, die er ook al voor zorgden dat de basisscholen extra investeren in sport en beweging. Volgens directeur Claudia van der Wal van Spectrum levert dat al zichtbare resultaten op. ,,We horen van de gymleraren dat pleinspelen en kleutergym zorgen voor een betere motoriek”, vertelt ze.

Geestelijk vader van de beweegtuin is sportschoolhouder Boris Esschendal. ,,We wilden iets tastbaars achterlaten”, motiveert Esschendal. ,,Maar het gaat niet werken om alleen de toestellen neer te zetten. Dan wordt het een hangplek. Je moet gestructureerd een programma aanbieden.” Dat is nog in de maak.

De leerlingen van de basisscholen weten het park in elk geval al te vinden. Thomas, Eline en Mart gaan ervoor zorgen dat er duidelijke planning komt, zodat elke klas er evenveel tijd kan doorbrengen. Waarom? Simpel, volgens Thomas: ,,Als je blijft zitten kan je lui worden, en dat is niet goed!”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe