Bewoners Camping Anloo maken indruk op burgemeester Van Dijk

De gemeente Aa en Hunze gaat niet per direct dwangsommen van 30.000 euro per adres innen op Camping Anloo. Dat heeft burgemeester Piet van Dijk donderdagavond toegezegd aan de gemeenteraad.

CDA en PvdA dienden een motie in die ervoor moest zorgen dat de deadline die bewoners hadden gekregen (1 oktober) zou worden verschoven naar 1 november. Die tijd willen ze, samen met VVD en D66, benutten om met bewoners in gesprek te gaan.

Lees hier: Onrust in een verboden paradijs

Ietwat ongebruikelijk wellicht, maar ineens richt burgemeester Piet van Dijk zich tot Mattie. Ze heeft twintig minuten eerder haar verhaal verteld. Over haar leven, niet gevuld met zonneschijn. Over haar zoon die vandaag zijn verjaardag zou hebben hebben gevierd, maar jaren geleden koos om uit het leven te stappen. Zijn as strooide ze uit achter haar chalet op Camping Anloo. Daar wil Mattie nooit meer weg.

,,U maakt indruk op mij’’, zegt Van Dijk. ,,Uw verhaal gaat mij niet in de koude kleren zitten.’’

En wat hebben de bewoners daar aan?

Tussen de regels door zegt de burgemeester, nieuw in de gemeente Aa en Hunze, dat hij zich persoonlijk met het dossier Camping Anloo gaat bemoeien. Dat hij gaat luisteren naar de mensen die hun leed op het recreatiepark een plek hebben gegeven. Maar die het vakantiepark, waar ze al meer dan tien jaar eigenaar zijn van grond en chalets en permanent wonen, nu moeten verlaten. Boetes van 30.000 euro hangen bewoners boven het hoofd.

Die boetes gaat de gemeente de komende weken nog niet innen, zegt de burgemeester.

De vier partijen die dat wensen, PvdA, CDA, VVD en D66, krijgen een maand de tijd om ook met de bewoners in gesprek te gaan. Maar, zegt Henk Santes (PvdA): ,,We moeten oppassen met het wekken van verwachtingen.’’

Geen generaal pardon

Zijn partij wil dat de gemeente werk gaat maken van het verhuizen van de bewoners die nog op de camping zitten. Het is niet de bedoeling dat een generaal pardon wordt afgekondigd. Maar de hulp die de gemeente biedt, hebben meerdere politici het vermoeden, daar kan nog wel een schepje bovenop. In ieder geval willen ze op korte termijn een overzicht van wat er is gebeurd om bewoners te helpen.

Niet veel. Dat was donderdag de hele dag de boodschap.

Cake en metworst op tafel

Eerder op de middag, even voor twee uur, heeft Bennie Roossien zijn camper pal voor de deur van het gemeentehuis geparkeerd. Luifel uitgeklapt, tuinstoelen er onder, twee spandoeken opgehangen. Zijn vrouw Hennie heeft cake en metworst op tafel gezet, voor wie zin heeft.

Tien bewoners van Camping Anloo, een sympathisant, raadsleden Miriam van der Ven (CDA) en Henk Santes (PvdA) en een handjevol journalisten.

‘Een yell? Gel heb ik in ‘t haar’

Onder wie een verslaggever en cameraman van PowNed. De omroep - niet bekend geworden met rustig voortkabbelende video’s - wil net even iets meer dan enkel een interview met Roossien. ,,Hier gaan jullie het mee doen?’’, probeert de verslaggever. De bewoners kijken op uit hun campingstoelen. ,,Cake, worst, spandoekje. Dit gaat het oplossen? Hebben jullie al een yell?’’

Roossien, twee handen in de broekzakken, wiebelend op de voeten, buik een beetje naar voren: ,,Gel? Dat heb ik in ‘t haar.’’

Een uitgebreid kringgesprek

De bewoners van Camping Anloo laten zich niet gek maken. Niet veel later komt Van Dijk naar buiten voor een uitgebreid kringgesprek. Hij luistert vooral, houdt zich op de vlakte.

‘s Avonds, buiten de raadszaal, geeft hij aan dat hij op zoek gaat naar oplossingen, zonder daarmee iets te beloven. De bewoners hebben aan het begin van de vergadering, bijgestaan door Ko Vester, SP-Statenlid, kleurpotloden uitgedeeld. Om buiten de lijntjes te kleuren en om, als reactie, wat meer kleur te geven aan het leven van de bewoners van Camping Anloo.

Na de toezegging van de burgemeester, dat hij niet na zondag al een boete komt innen, gaan Mattie, Bennie Roossien en de andere bewoners emotioneel en met een heel klein sprankje hoop naar huis.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.