Bewoners Haveltermade klaar met containerlucht

Bewoners van de Haveltermade zijn klaar met de stankoverlast in hun woonwijk. Wijkplatform Haveltermade heeft zijn zorgen geuit bij de gemeente.

In een brief aan de gemeenteraad en het college van B en W in Meppel wijst Wijkplatform Haveltermade de milieustraat aan de Hesselterlandweg als schuldige voor verschillende problemen. Drie jaar geleden vestigde daar A. Talen Recycling op het voormalige ROVA-terrein.

‘Met dit weer begint groenafval te broeien’

Talen zou onder andere verantwoordelijk zijn voor stankoverlast en zwerfvuil in de omgeving veroorzaken. ,,Er ligt groenafval op het terrein en vooral met dit weer begint dat te broeien”, zegt Henk Timmer namens het platform. ,,Iedereen weet hoe een gft-container in de zomer kan stinken, die geur wordt in de wijk geroken.”

Meer klachten dan stankoverlast

Naast de stank maken wijkbewoners ook andere zorgen kenbaar bij het wijkplatform. ,,De grote bergen afval zie je vanaf de weg, vooral als er in de winter geen blad aan de boom zit”, vertelt Timmer. ,,Dat verpest het uitzicht voor de bewoners van woonboten aan de Paradijsweg.”

Meppel komt deze week met reactie

Een woordvoerder van de gemeente Meppel laat weten dat het college de brief kent en dat er wordt gekeken naar eventuele maatregelen. Dat moet later deze week duidelijk worden.

Albert Talen: ‘Geur komt niet bij ons vandaan’

Ondernemer Albert Talen van het Recyclingbedrijf zegt niet op de hoogte te zijn van de gang van zaken. Groenafval kan volgens hem inderdaad af en toe wel wat overlast veroorzaken, maar structurele stank in de wijk veroorzaakt zijn bedrijf niet.

,,Die geur komt bij onze buren van de rioolzuivering vandaan.” Ook met de andere klachten kan hij weinig. ,,Vorig jaar is er met een oosterstorm zwerfafval weggewaaid en in de bomen terecht gekomen. De volgende dag hebben we een hoogwerker besteld en het opgeruimd. Dat is een incident geweest waar de wijk geen last van heeft gehad.”

‘Dit is een heksenjacht’

Talen zegt zich netjes aan de regels te houden. ,,Vanaf de weg kan je inderdaad bij ons op het terrein kijken, maar wij hebben een vergunning voor op- en overslag hier. Dit is heksenjacht op ons bedrijf om ons hier weg te krijgen.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.