Bewoners Havelterweg Ruinerwold strijden tegen komst Ackerlodges

Als het aan de gemeente, provincie en landeigenaar Roelof Dekker ligt, verrijzen er negen ecolodges op het weiland aan de Havelterweg net buiten Ruinerwold. Een groepje omwonenden ziet dat echter helemaal niet zitten. De zaak moet door de rechter worden beslecht.

In juli 2016 kwam de aanvraag binnen om negen Ackerlodges te bouwen op het terrein aan de Havelterweg. Dat zijn verblijven op palen bedoeld voor kleinschalig toerisme. Volgens de gemeente passen de lodges perfect in het streven naar unieke vormen van toerisme te bieden. Voor de lodges is Europees geld beschikbaar gesteld uit de Leader-subsidiepot. In totaal gaat het om 166.925 euro op een totaal van 400.000 euro.

Zaak komt voor de rechter

Bewoners van drie huizen aan de Havelterweg zien de komst van de lodges niet zitten. Daarover is een rechtzaak. Die kan pas doorgaan als de gemeenteraad donderdagavond een verklaring van geen bedenkingen afgeven, omdat de plannen niet passen in het huidige bestemmingsplan. De rechtzaak kan pas doorgaan als De Wolden dat document voor half december afgeeft. Het punt staat als hamerstuk op de agenda. De omwonenden hebben echter de raadsleden gevraagd niet zomaar goedkeuring te geven.

Reparatie na veranderde toetsing rechters

,,In 2010 heeft de gemeenteraad het college gemandanteerd om zo’n verklaring af te geven”, legt wethouder Jan ten Kate uit. ,,Door jurisprudentie moet het mandaat onderbouwd worden en daarom ligt het voor. Het is dus eigenlijk een reparatie. Meer gemeenten komen zulke zaken nu tegen.” Voor half december moet gemeente De Wolden de verklaring naar de rechtbank hebben gestuurd.

Streep door vergunning

De bewoners van de Havelterweg zien het hamerstuk als mogelijkheid om nog voor de rechtzaak een streep door de vergunning te zetten. ,,Wij willen dat de gemeenteraad niet blindelings voorbij gaat aan onze bezwaren”, zegt Hans Saathof namens de bezwaarmakers.

,,Het zijn geen kleine trekkershutjes, maar woninkjes op palen. Dat is in onze ogen helemaal niet kleinschalig”, uit Saathof zijn bezwaren. ,,Het was altijd een vrijliggend stukje authentieke natuur. Daar kreeg de landeigenaar ook subsidie voor, om dat zo te laten. Toen die subsidie stopte heeft hij het land deels met mais ingezaaid en een paar stroken gras open gelaten. Dat gras is waar de huisjes op worden gezet. Het staat haaks op wat het oorspronkelijke doel was van het gebied.”

‘Ze komen straks bij ons voor een sleutel’

De bewoners hebben meer bezwaren. ,,Ze kloppen straks bij ons aan om een sleutel te halen. De doelgroep is onbekend en de straat hier wordt drukker. Daarnaast is er geen water en stroom beschikbaar op de locatie.” Saathof verwijt het college van B en W dat er niet geluisterd wordt naar de inhoudelijke bezwaren. ,,Wij krijgen het idee dat de gemeente het plan hoe dan ook wil doordrukken.”

Wethouder Ten Kate is het daar niet mee eens. ,,Wij drukken nooit zomaar een plan door. Ieder plan dat wij beoordelen heeft gevolgen voor omwonenden. Inhoudelijk ga ik hier verder niet op in zolang het onder de rechter is.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.