Bewoners Hoofdvaartsweg Assen zijn snelheidsduivels beu

Bewoners van de stille kant van de Hoofdvaartsweg in Assen zijn het beu. Snelheidsduivels zorgen voor overlast en gevaarlijke situaties.

Het gaat om de weg langs de Drentse Hoofdvaart aan de rand van de wijk Kloosterveen tussen de Norgerbrug en de Kloosterbrug. De route is een sluipweg geworden voor mensen van en naar de woonwijk. Er geldt een maximum snelheid van 30 kilometer per uur, maar daar houdt niemand zich op de smalle straat aan. ,,Met alle gevolgen van dien,’’ vertelt bewoner Marten Overbosch.

De maat vol

,,Heel vaak gaat het gelukkig net goed en blijft de schade beperkt’’, zegt Overbosch. ,,Autospiegels die elkaar raken of een fietser die door een passerende auto even met de spiegel wordt aangetikt. Een van mijn kinderen is dat bijvoorbeeld overkomen. Maar er is ook al een ernstig ongeluk gebeurd waarbij een auto van de rijbaan is gegleden en tegen een boom tot stilstand kwam.’’

Na dat ongeval in juni was de maat voor de bewoners vol. Zij richtten zich tot de gemeente met het verzoek om maatregelen te nemen. ,,Er zou een bewonersavond worden georganiseerd, maar sindsdien hebben we niets meer gehoord’’, zegt Overbosch. De bewoners zijn daarom een petitie gestart.

Alarmering

Het bericht onlangs in Dagblad van het Noorden dat de aanleg van een nieuwe ontsluitingsweg van Kloosterveen onzeker is geworden omdat de gemeente geen geld heeft, alarmeerde de bewoners. De ontsluitingsweg zou verlichting voor de Hoofdvaartsweg betekenen, maar daar is nu dus nog geen zicht op. Sterker nog, waarschijnlijk zal nu meer verkeer van de straat gebruik gaan maken omdat de gemeente zo’n honderd woningen per jaar wil bouwen in Kloosterveen. Te beginnen in het stuk tussen de Norgervaart en de Drentse Hoofdvaart.

Niet alle bewoners steunen de actie, licht Overbosch toe. ,,Er zit een aantal ondernemers aan de vaart die vrezen dat zij minder goed bereikbaar worden voor klanten en leveranciers wanneer maatregelen worden genomen. Er is namelijk ook al eens sprake geweest van een knip halverwege de route. Maar goed, er is wel een oplossing te bedenken om vracht- en vuilniswagens de mogelijkheid te bieden om te draaien.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.