In maart en juni werden enkele tuinen van de Mercuriushof afgegraven. Foto: Archief/DVHN

Bewoners Mercuriushof Assen zijn (na een stevig gesprek) tevreden over de sanering van de vervuilde grond in hun pas aangelegde tuinen

In maart en juni werden enkele tuinen van de Mercuriushof afgegraven. Foto: Archief/DVHN

De saneringswerkzaamheden aan zes woningen aan de Dr. Schaepmanstraat in Assen zijn afgerond. Na een stevig gesprek tussen bewoners en bouwer Geveke lijkt de kou uit de lucht.

Geveke Bouw, de gemeente Assen, de RUD, de vereniging van eigenaren (vve) en bewoners kwamen dinsdagmiddag bij elkaar op het gemeentehuis om de saneringswerkzaamheden te evalueren. Bij zes van de twaalf hofwoningen die op het Mercuriuscomplex zijn gebouwd, moesten de pas aangelegde tuinen volledig worden afgegraven.

Vervuilde grond, die tijdens de bouw van de woningen was weggehaald, is waarschijnlijk toch weer als tuingrond opgebracht, zo bleek achteraf.

Excuses voor gebrekkige communicatie

De bewoners klaagden tijdens de saneringswerkzaamheden over de gebrekkige communicatie van Geveke en wezen erop dat zowel de schuurtjes als de achter de tuinen langslopende stoep te laag waren geplaatst. ‘Ik heb ze gewaarschuwd dat ze nu alles in één keer goed moeten aanleggen, anders moet alles straks nóg een keer op de schop’, liet bewoner Erik van Houten destijds weten aan deze krant. ‘Maar de communicatie met Geveke verloopt uiterst moeizaam.’

Toch lijkt de moeizame relatie met de bouwer nu ten einde. „Wij hebben als bewoners een redelijk goed gevoel aan het gesprek overgehouden”, zegt Van Houten. „Het doel van het gesprek was om het contact tussen de verschillende partijen te herstellen en dat lijkt gelukt. Geveke gaf ons de ruimte om onze frustraties te uiten, had daarvoor alle begrip en heeft excuses gemaakt.”

Kijken naar een schadevergoeding

De vloeren in de schuurtjes zijn inmiddels opgehoogd en er is afgesproken dat de vve nader in gesprek gaat met Geveke over de definitieve oplevering van het terrein, waarbij ook de stoep aan de orde komt. Ook is gesproken over een schadevergoeding, zegt Van Houten.

Van Houten: „Wij hebben onze wensen hiervoor op tafel gelegd. Of wij in alles tegemoet worden gekomen is natuurlijk afwachten, maar Geveke gaat daar in ieder geval serieus naar kijken. Bij mij, en volgens mij ook de andere bewoners, leeft het gevoel dat we erkend worden in onze frustraties en is daarmee de kous af.”

De RUD is ondertussen met de afronding van de onderzoeken bezig, maar alle grond is volgens Van Houten nu schoon verklaard. „De rapportages krijgen we nog, maar wij als bewoners gaan er nu vanuit dat het goed zit.”

menu