Twee bewoners van de Nijeveenseweg in Meppel zijn naar de Raad van State gestapt om een complex zorgwoningen dat ze achter hun tuin dreigen te krijgen tien meter op te kunnen laten schuiven.

„Als enigen in de hele straat krijgen zij het gebouw recht achter hun tuin”, zei hun raadsvrouw W. Dekker dinsdag bij de hoogste bestuursrechter. Zij vroeg om schorsing van het bestemmingsplan.

Het stel uit de Nijeveenseweg verscheen zelf niet op de zitting. De twee zeggen niet tegen de zorgwoningen voor dementerenden te zijn. Het gaat hen alleen om het uitzicht. Met tien meter verder weg zijn ze tevreden. Ze willen dat de Raad van State het bestemmingsplan Nieuwveense Landen schorst zodat de gemeente daarmee aan de slag moet.

Woordvoerders van de gemeente zeggen dat de bouw van zorgwoningen door Het Gastenhuis niet als een verrassing kan zijn gekomen. In een bestemmingsplan uit 2012 voor de nieuwe wijk Nieuwveense Landen stond al dat de agrarische grond achter de tuin bebouwd kon gaan worden.

‘Twintig meter heel redelijk’

Nieuwveense Landen wordt in fasen ontwikkeld. De eerste fase is nagenoeg klaar. De afstand tot het woonzorgcomplex en de tuin van de Meppelers is twintig meter, zegt een vertegenwoordiger van de gemeente. „Eerst krijg je vijf meter openbaar gebied, dan vijf meter zijtuin en tien meter tuin bij de dichtstbijzijnde zorgwoning van het Gastenhuis”. Twintig meter afstand vindt de gemeente heel redelijk.

Het gemeentebestuur zegt de gevolgen van het verschuiven van het bouwplan niet goed te kennen maar het zou financieel nadelig kunnen uitpakken. Duizend vierkante meter zou dan niet exploitabel zijn. Het Gastenhuis wil eind september of begin oktober starten met de bouw. Die duurt tien maanden.

Uitspraak van de Raad van State op het schorsingsverzoek volgt over ongeveer twee weken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe