Bewoners Westerbork bijgepraat over herinrichting Oost- en Westeinde

Tijdens de inloopavond in zalencentrum Meursinge laten Börkers zich informeren over de plannen. Foto Jan Anninga

Inwoners van Westerbork zijn woensdagavond bijgepraat over de herinrichting van het Oost- en Westeinde. Als deze klus erop zit is het dorp klaar voor de toekomst.

In zalencentrum Meursinge presenteerde de gemeente de conceptplannen. Belangrijkste vraag aan de Börkers: wordt de weg die van het dorpscentrum naar de Beilerweg (Westeinde) en Orvelte (Oosteinde) loopt een 30 of 50 kilometerweg? Automobilisten mogen nu nog 50 rijden.

Om inwoners een goed beeld te geven van de mogelijke veranderingen liet de gemeente een filmpje zien waarin de nieuwe verkeersmaatregelen duidelijk naar voren komen. Behalve het verkeer wordt de riolering aangepakt.

Bomen

Ook is groenvoorziening een belangrijk onderdeel van het plan. Aan het Westeinde stonden oude kastanjebomen. Die moesten in 2012 tegen de vlakte. Inwoners kregen inspraak over het type boom dat terugkomt. Bewoners van de straat konden daarnaast aangeven of ze bezwaar hebben tegen plaatsing op hun grond.

De gemeente hoopt de klus in het najaar te kunnen aanbesteden en dan zo snel mogelijk een begin te maken met de werkzaamheden. Net als de herinrichting van het Van Weezelplein wordt ook dit project in fases uitgevoerd om de overlast zoveel mogelijk te beperken.

Structuurvisie afgerond

Als de herinrichting erop zit, naar verwachting niet voor eind 2019, is Westerbork klaar voor de toekomst. Alle werkzaamheden van de structuurvisie zijn dan afgerond. Zo is de Brandenweg aangepakt. De nieuwe ontsluitingsroute rondom het dorp leidt tot minder verkeersdruk in het centrum.

Alleen de aansluiting met de Tilburgstraat is nog niet klaar. Die werkzaamheden beginnen volgende maand. Voor de basisschool-kinderen van het dorp kwamen nieuwe fietsroutes naar de nieuwe school. Het Van Weezelplein is bijna klaar.

In het orginele artikel stond per abuis 'de aansluiting met de Tilburgweg'. Dat moet Tilburgstraat zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe