Bewoners camping Anloo moeten voor 1 februari vertrekken èn betalen

De bewoners van vijf woningen op camping Anloo moeten vertrekken èn alsnog een boete van 30.000 euro betalen. Ze krijgen tot 1 februari 2019 de tijd om te verhuizen.

De bewoners zijn volgens de gemeente Aa en Hunze in overtreding. Ze wonen nog altijd permanent op het recreatiepark in Anloo en dit mag niet: de eerste dwangsom werd al op 27 oktober 2016 opgelegd. Op 9 augustus 2017 had de permanente bewoning moeten stoppen.

Voor de gemeente is de maat vol. Wel geven zij in een brief aan ‘eventueel bereid te zijn de hoogte van de dwangsom te herzien als de bewoners binnen de gestelde termijn (1 februari 2019) verhuizen’.

Een klap voor de bewoners

Volgens bewoner René Seubring komt de brief als een klap voor de bewoners. Hoewel ze in november vorig jaar eigenlijk al hadden moeten vertrekken, kregen zij na een lange strijd uitstel van de gemeente.

Burgemeester Piet van Dijk besloot in oktober 2017 dat het handhavingstraject doorgezet zou worden, maar dat dit op een ‘sociaal verantwoorde manier’ zou gebeuren. Er zou hulp op maat worden geboden, inningsbesluiten (een besluit om een dwangsom daadwerkelijk te innen) zou per geval genomen worden, en van een specifieke datum waarop mensen moeten vertrekken, zou geen sprake meer zijn.

De Nationale Ombudsman

Seubring en Statenlid Ko Vester (SP) stapten vervolgens naar de Nationale Ombudsman. Hij riep op de klacht van de bewoners in behandeling te nemen. Dat gebeurde in januari. Volgens Seubring zijn er toen heel andere afspraken gemaakt.

„We hadden een gesprek met de burgemeester en een ambtenaar. Daar spraken we af dat we een normale, menselijke weg zouden bewandelen. We zouden de tijd krijgen op zoek te gaan naar een andere woning. De invordering van die 30.000 euro zou niet meer aan de orde zijn. En we zouden de pers niet meer inlichten, om alles een beetje te laten rusten.”

Beperkte hulp Sociaal Team

Volgens Seubring staan er meer dingen in de brief die niet kloppen, bijvoorbeeld dat het Sociaal Team de bewoners hulp biedt. „Ze bellen alleen maar om te vragen of ik hulp nodig heb bij de financiën, maar dát heb ik niet nodig.”

Hij geeft aan dat hij al die tijd druk op zoek is naar een geschikte woning. „Ik weet dat ik eraf moet, dat wil ik ook, maar het moet financieel wel kunnen. Als ik mijn chalet nu verkoop blijf ik met een restschuld zitten. En ik kan geen geschikte woning vinden. Als dat zo was, ging ik meteen weg. Ik ben helemaal klaar met dit geouwehoer.”

Hij is bang dat hij straks dakloos is of in de schuldsanering terecht komt.

Bezwaarprocedure

De bewoners gaan een bezwaarprocedure indienen.

Bij de gemeente Aa en Hunze is niemand voor commentaar bereikbaar.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.