Bewoners opvang Emmen in aantocht

De Emmer noodopvang voor vluchtelingen is bijna gebruiksklaar. In het pinksterweekend worden de eerste bewoners verwacht.

Het aantal inwoners van de gemeente Emmen daalde vorig jaar met 158 naar 107.625. Maar de komende weken is er weer een stijgende lijn waarneembaar. In het pinksterweekend worden de eerste bewoners van de Emmer noodopvang voor vluchtelingen verwacht. Het gaat voornamelijk om mensen uit Syrië en Eritrea, zowel gezinnen als personen die alleen reizen. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) gaat ervan uit dat in juni alle zeshonderd plekken in de nieuwe opvang bezet zijn.

De noodopvang is gevestigd aan de Wilhelmsweg, naast het asielzoekerscentrum en nabij het treinstation Emmen-Zuid. De opvang bestaat uit vier woongebouwen, die elk plaats bieden aan 150 mensen. Op het terrein zijn ook een gezondheidscentrum, een recreatiegebouw en een kantoor voor het COA geplaatst. Bewoners kunnen voor bepaalde voorzieningen gebruik maken van het asielzoekerscentrum, dat al jarenlang aan de Wilhemsweg zijn plek heeft.

De Emmer gemeenteraad ging eind september vorig jaar akkoord met de komst van een noodopvang. Alleen Wakker Emmen, met vijftien zetels veruit de grootste fractie, stemde tegen. Wakker Emmen betoogde dat vluchtelingen niet eerlijk over Nederland worden verdeeld en zei dat de provincie Drenthe al relatief veel mensen opvangt.

In het besluit van de raad is expliciet vastgelegd dat de opvang maximaal een jaar mag blijven. Nadat het licht op groen was gezet, bleek het COA maar moeilijk met de gestelde voorwaarden uit de voeten te kunnen. Bij de gemeente werden twee schetsen ingediend die niet pasten binnen de gemaakte afspraken. De eerste schets ging uit van woonunits voor een periode van twee tot vijf jaar, de andere van paviljoens en/of tenten voor maximaal twaalf maanden. Over beide varianten viel met het college van burgemeester en wethouders niet te praten. De afspraak was een noodopvang voor maximaal een jaar met degelijke huisvesting, aldus het college. Het COA mocht daarom geen tenten op het terrein plaatsen.

Het terrein deed eerder dienst als landbouwgrond. Uiterlijk 1 april 2017 moet het perceel beschikbaar zijn voor de aanleg van extra parkeerplaatsen voor het station. De bewoners in de omgeving en de betrokken wijk- en dorpsverenigingen zijn onlangs ingelicht over de aanstaande komst van de vluchtelingen. ,,Na de zomer houdt het asielzoekerscentrum voor belangstellenden een open dag. De noodopvang wordt hierbij ook betrokken’’, aldus een woordvoerster van het COA.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.