De huurwoningen van Actium in de wijk Oosterveld in Norg.

Bewoners willen permanente oplossing voor rioollucht in huurwoningen Norg: 'Ik heb mij zelfs een paar keer ziek moeten melden'

De huurwoningen van Actium in de wijk Oosterveld in Norg. Foto: DVHN

Huurders van vorig jaar opgeleverde woningen in Norg ervaren al maanden stankoverlast. Zij hopen op een permanente oplossing, terwijl de oorzaak van de stank nog altijd onbekend is.

„Toen ik hier in augustus kwam wonen, was er niets aan de hand”, zegt Jasper Boer. „Pas later begon ik te merken dat er steeds vaker een soort rioollucht in huis hing. Uiteindelijk werd het zo erg dat ik mij er niet lekker door ging voelen. Ik heb mij zelfs een paar keer ziek moeten melden op mijn werk.”

Tijdelijke oplossing

Boer is één van de gelukkigen met een nieuwe, ultra-energiezuinige huurwoning van woningcorporatie Actium in de nieuwbouwwijk Oosterveld in Norg. Vervelend is dat hij, net als enkele andere bewoners, in oktober te maken kreeg met een onverklaarbare stankoverlast.

„Vooral als je binnenkwam in de gang, merkte je dat. Bezoek wees mij er ook op. Begin november is hier een monteur geweest. Wat hij precies gedaan heeft weet ik niet, maar volgens mij heeft hij iets veranderd aan een ventilatierooster. Het zou een tijdelijke oplossing zijn. Gelukkig heb ik sindsdien geen stankoverlast meer, maar ik heb nooit iets gehoord over een permanente oplossing.”

Bij enkele huurders in de straat is het probleem tijdelijk verholpen, sommigen hebben nooit last gehad. Toch zijn er ook bewoners die de stank nog altijd ruiken, zo blijkt aan de overkant van Boers woning. Een vrouw doet open, heeft haast vanwege een digitale vergadering, maar stelt nog altijd overlast te ervaren.

Specialist ingeschakeld

Weer een andere buurvrouw beaamt Boers verhaal. „Ik was net bezig contact op te nemen over de gekozen oplossing”, zegt ze in de deuropening. „Ik wil weleens weten wat ze precies gedaan hebben en waarom die oplossing tijdelijk is. Het zijn experimentele huizen en ik ben maar een leek, dus ik zou graag horen of het misschien schadelijk is wat ze gedaan hebben. Bovendien ben ik toch wel benieuwd waar die stank nu precies vandaan kwam.”

Het antwoord op die laatste vraag is voorlopig nog niet gegeven. Woningcorporatie Actium heeft een gespecialiseerd bureau ingeschakeld om de oorzaak van de rioollucht te achterhalen, zegt manager vastgoed Rob Hoogeveen. „We komen er zelf namelijk niet achter. Soms stinkt het, soms niet. En ook niet alle huurders hebben er last van.”

Aannemer failliet

Eerst dacht de woningcorporatie dat de stank veroorzaakt werd door een ontluchtingsdakpan van de riolering. Dat bleek niet het geval. De gemeente heeft daarna het riool doorgespoten. Dat hielp ook niet, evenals het feit dat aannemer CMB vorige week failliet is gegaan.

„De kosten nemen wij nu voor onze rekening”, zegt Hoogeveen. „Want die stank moet zo snel mogelijk uit de huizen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu