Bezoek Aqualaren loopt flink terug

Het bezoekersaantal van subtropisch zwemparadijs neemt gestaag af. Concurrentie van sportscholen en andere zwembaden zijn volgens het management de oorzaak.

,,Sommigen gaan liever naar de sportschool, of ze gaan hardlopen in de buitenlucht en er zijn nog zo veel andere activiteiten'', zegt Roelof Rutgers. Hij is manager bij de Stichting Zwembaden gemeente Tynaarlo, die behalve Aqualaren ook de openluchtbaden Lemferdinge in Paterswolde en De Leemdobben in Vries onder de hoede heeft.

Het aantal bezoekers van Aqualaren bedraagt nu iets minder dan 100.000 op jaarbasis, terwijl dat tien jaar geleden nog rond de 130.000 lag. De daling in het afgelopen jaar bedroeg 3 procent.

Tekort
De gemeente stelt jaarlijks 850.000 euro beschikbaar voor de exploitatie van de drie baden, over het afgelopen jaar heeft de gemeente voor Aqualaren nog eens 771 euro extra op tafel moeten leggen.

Dit tekort valt in het niet bij de grote bedragen die de gemeente in het verleden op Aqualaren toelegde. Enkele jaren geleden was het voortbestaan onzeker en was er sprake van dat Aqualaren door commerciële partijen zou worden overgenomen.

Communicerende vaten
Na veel vijven en zessen koos de gemeente voor de oprichting van de stichting, waarin het binnenbad met de openluchtbaden samenwerken. In de zomer werken ze nu als communicerende vaten: als de mussen van de daken vallen, zijn de openluchtbaden vol en Aqualaren leeg, bij aanhoudende regen is het omgekeerde het geval.

Rutgers: ,,We merken nu gelukkig dat de zwemlessen in Aqualaren weer beter gaan. Maar het is lastig om meer andere zwemmers te trekken. Niet alleen zijn er zo veel andere activiteiten om te doen, mensen hoppen ook van het ene zwembad naar het andere. Ze kunnen ook in De Bonte Wever in Assen of in het Molenduinbad in Norg terecht.''

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.