Bezoeker waardeert Festival de Opening in Emmen met liefst een 9

Festival de Opening was een groot succes - dat vond eigenlijk iedereen. Gemiddelde cijfer van bezoekers: een 9. Toch kan er nog een hoop beter, vindt de organisatie.

Het waren drie mooie dagen, begin september in hartje Emmen. In de evaluatie, die dinsdagmiddag is aangeboden aan wethouder Bouke Durk Wilms (CDA) worden dan ook alle clichés uit de kast gehaald: ‘Festival De Opening wil verbinden’ en ‘Dit super-initiatief zet Emmen op de kaart’ heet het. Ter geruststelling: de EHBO was nauwelijks nodig en Emmen staat al lang op de kaart.

Dat de commentaren tijdens en na afloop van De Opening vrijwel zonder uitzondering lovend waren blijkt ook uit de (internet-)enquête die onder 299 bezoekers werd gehouden. Gemiddeld gaven deze bezoekers het festival een 9.0. Dat cijfer is samengesteld uit een aantal andere flinke voldoendes: een 8,9 bijvoorbeeld voor de bereikbaarheid van de verschillende locaties en een 8,8 voor de organisatie van het festival.

Toch kan er nog wel het een en ander beter, denkt diezelfde organisatie. Zo pleit het in de evaluatie voor het aanstellen van een betaalde kracht voor de technische productie. Er moet ook een lichtontwerper en stroommanager worden betrokken bij de productie van het festival. Er moeten meer horecapunten komen en ook moet de politie eerder ingelicht worden. Kennelijk waren er vrijwilligers die niet zo goed wisten wat hen te doen stond, ook dat moet anders. Er wordt een volgende keer sowieso eerder gestart met het werven van vrijwilligers.

De organisatie wil dat de gemeente jaarlijks een bedrag in de begroting opneemt voor Festival de Opening. Dit jaar kostte het organiseren ruim 110.000 euro - daarbij waren niet de bands op het Raadhuisplein, want de kosten daarvan nam de gemeente voor haar rekening. Van het begrotingsbedrag ging slechts een kwart naar de programmering op de andere pleinen, maar volgens organisator Gerrit Miedema is dat niet heel raar. ,,Voor Emmense omstandigheden vermoed ik dat dit normaal is. Meer geld voor programmeren betekent ook dat de productiekosten omhoog gaan. Bij die kosten hoort ook de vormgeving en aankleding van het festival. Onze toeleverancier hebben in de productie flink water bij de wijn gedaan, anders had het echt niet gekund.’’ Ook de productie van het grote Raadhuisplein gebeurde deels op kosten van De Opening, aldus Miedema. Daardoor liep die kostenpost uit naar zo’n 35.000 euro.

Behalve op het Raadhuisplein werden onderdelen van Festival de Opening op het Marktplein gehouden en in de oude dierentuin.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.