Fijn winkelen is er in sommige delen van het Emmer stadshart niet meer bij. Door de leegstand loopt het publiek soms een zwart gat in. Bezorgde Emmenaren hebben daarom leegstaande etalages ingericht en illustraties op winkelruiten geplakt.

Het is iets om even bij stil te staan. Op het Mondriaanplein, al decennialang het winkelhart van Emmen, staan inmiddels zowat alle bovenverdiepingen leeg. Het restaurant van de dierentuin, bij de ook al ter ziele gegane traverse. De bovenverdieping van de oude V&D (alleen H&M zit ook nog op de eerste etage, op de begane grond vult Medikamente Die Grenze de immense ruimte). En sinds een paar maanden staat ook de verdieping boven C&A leeg, na het vertrek van Bristol.

Donker gat

In totaal goed voor een paar duizend vierkante meter aan leegstaande winkel- en horecaruimte, maar heel erg is dat voor de aanblik niet. Want wat valt juist op? Dat kleine donkere gat op de begane grond, waar ooit modezaak Frank & Jean zat. Met vlak daarnaast nog zo’n leegstaand zaakje, ook direct aan het plein. ,,Daar verwachten mensen winkels. Dan valt het extra op als er helemaal niets is. Ja, een zwart gat. Juist daar doen we iets aan. Zodat de beleving voor het winkelend publiek positief is, in plaat van negatief’’, zegt Frank Arling, mede-initiatiefnemer van antileegstandsplatform Plan B in Emmen.

Bezorgde Emmenaren

Plan B bestaat uit een half dozijn bezorgde Emmenaren. De groep zet zich al enkele jaren in om leegstand van winkelpanden aan te pakken. Anderhalf jaar lang zat Plan B in een pand op de hoek van de Kleepassage en de Dalipassage, met als doel om op die plek beginnende ondernemers tegen lage kosten een zaak te laten starten. Gehoopt werd op een domino-effect, maar het werd een sof.

,,Haast niemand wil of kan tegenwoordig een eigen zaak beginnen’’, zegt Arling. ,,Kijk maar naar Emmen: hoeveel zaken zijn er de afgelopen jaren bijgekomen? Haast niets.’’ Dat komt volgens hem niet alleen doordat digitaal winkelen een vlucht heeft genomen. Ook banken zijn huiverachtig om geld te steken in startende ondernemers. Om nog maar te zwijgen van de coronacrisis en de gevolgen daarvan, voor horeca en detailhandel.

‘Lelijke plekken verspreiden zich als een inktvlek’

Het beplakken van leegstaande winkelpanden is al jaren een beproefd recept om in ieder geval het aanzicht te verbeteren. ,,Lelijke plekken verspreiden zich als een inktvlek in stadscentra. Je moet daarom snel actie ondernemen’’, zegt Arling.

De Kleepassage is na het vertrek van de Bruna, Foto De Jong en nog wat andere zaken zo’n inktvlek. Op uitnodiging van Plan B hebben leerlingen van Terra Emmen lege etalages ingericht en laat kunstenares Karin Siebring er haar werk zien. Het aangrenzende deel van de Dalipassage is ook al zo’n probleemgebied, met eigenlijk alleen nog de ANWB als huurder die er al lange tijd zit. Daarboven het leegstaande Belastingkantoor, maar daarin komt snel verandering: vastgoedbedrijf Saxum & Firmum uit Zandpol bouwt de kolos om tot een complex met tachtig appartementen.

Emmen koploper in ombouwen bedrijfsgebouwen tot woonruimte

Het is dus niet enkel kommer en kwel wat betreft de leegstand. Onlangs werd bekend dat Emmen koploper in het Noorden is in het ombouwen van bedrijfsgebouwen tot woonruimte. Zo komen er 23 studio’s op de begane grond van het complex De Oude Drukkerij aan de Wilhelminastraat, waar ooit supermarkt Jumbo zich zou vestigen. En leegstaande winkelruimte van de Wilhelminahof (ook wel de Boelsflat genoemd) wordt momenteel omgebouwd tot zes appartementen.

Eind dit jaar rondt de gemeente het onderzoek af naar het grootste zorgenkindje: de grote winkelblokken tussen de Markt en de Weiert. Waaronder de voormalige V&D en de naastliggende Vlinderpassage, ook al zo’n donker winkelgat. Niet alleen de leegstand is een probleem; de panden vormen ook nog eens een barrière tussen het oude centrum en de Weiert. Ook hier zal winkelruimte wijken voor wonen, is de verwachting.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe