Bezorgdienst als optie apothekerskwestie Annen

Minister Edith Schippers onderzoekt drie oplossingen voor de apothekerskwestie in Annen. De meest simpele is een bezorgdienst.

In Annen is de situatie ontstaan dat de huisartsen geen medicijnen meer mogen verstrekken aan inwoners van dat dorp, maar wel aan de buitendorpen. Annen ligt volgens de regels te dicht bij een echte apotheek in Zuidlaren: binnen 4,5 kilometer.

Onder druk van PvdA en CDA zoekt de minister naar oplossingen voor situaties als in Annen, maar de opties die ze daarvoor ziet vinden niet de genade van PvdA-Kamerlid Agnes Wolbert. Ze heeft een motie voorbereid om de minister te dwingen soepeler om te gaan met de bestaande regels, zodat Annen niet verplicht wordt naar Zuidlaren af te reizen voor medicijnen.

Schippers denkt het probleem op te kunnen lossen met een verplichte bezorgdienst, maar die zijn er meestal allang. Ook de apotheek in Zuidlaren heeft die. Bezwaar is dat dit geen garantie vormt voor een goede apotheekvoorziening.

De minister denkt verder aan een andere afstandsregel: tussen huisartspraktijk en apotheek. Als die meer dan 4,5 kilometer is, zou de huisarts medicijnen mogen verstrekken. Vanuit Annen wordt gevraagd om de oude situatie te handhaven. Ook dat wil Schippers onderzoeken: als een arts een apotheek mag hebben, moeten alle patiënten daarvan gebruik kunnen maken. Maar dan is er wel een wetswijziging nodig.

Donderdag wordt in Den Haag opnieuw over de kwestie gepraat.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.