De bezuiniging op het inkomen van minima in Hoogeveen is van tafel. Een meerderheid van de gemeenteraad vindt de maatschappelijke gevolgen voor deze kwetsbare groep te groot.

Snijden in de individuele inkomenstoeslag voor een grote groep mensen die het financieel al erg moeilijk heeft is te zwaar, oordeelden ChristenUnie, CDA, PvdA, SP en Lijst Van Hien.

Deze partijen dienden donderdagavond een gewijzigd voorstel in, zonder bezuiniging op de minima. Het kreeg steun van Gemeentebelangen. De SGP ging ‘uit mededogen’ akkoord.

Gat van ruim een ton

In totaal wilde de gemeente ruim 1 miljoen euro op het sociaal domein bezuinigen. Dat wordt nu 913.000 euro. Door de bezuiniging op de minima niet door te voeren schiet de gemeente een gat in het huishoudboekje van ruim 107.000 euro.

Daar is geen dekking voor. Later moet de gemeente daar nog een oplossing voor vinden. Deze onzekerheid was voor D66 en VVD reden om tegen het amendement te stemmen.

‘Zwabberbeleid’

D66-Fractievoorzitter Marin Rutgers had zorgen over de koers van de raad. ,,Het lijkt op zwabberbeleid. We zijn aan onze eigen stoelpoten aan het zagen.’’

Ze doelde op het rapport Schone Lei, waarin de raad financieel orde op zaken wil stellen. Hoogeveen moet uit het financiële dal klauteren en weer ‘vet op de botten krijgen’. Maar niet alle voorgestelde bezuinigingen zijn realistisch, meent een aantal partijen. Daarom is nu een nieuw besluit genomen voor kwetsbare inwoners.

‘Onverstandig’

De SP wilde dat het totale bezuinigingspakket voor het sociaal domein werd geschrapt. Dat zou een gat van 1 miljoen euro opleveren in de begroting. Andere partijen noemden dat onverstandig.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe