Bezwaar tegen verbod stallen fietsen in Asser winkelcentrum Citadel

De vrees voor diefstal uit fietstassen is slechts een gevoel en niet onderbouwd met feiten. Aldus B en W van Assen in een reactie op een bezwaar tegen het afsluiten van winkelcentrum Citadel voor (brom-)fietsen.

Het verbod heeft als consequentie dat mensen hun fiets niet meer kunnen stallen in de parkeergarage maar dit buiten het woon- en winkelcomplex op straat moeten doen. Met het risico op diefstal van boodschappen uit de fietstassen, betogen twee Asser families die bezwaar tegen het verbod hebben gemaakt.

,,Wanneer je boodschappen hebt gedaan, die in de fietstassen stopt en vervolgens terug moet om het winkelkarretje terug te brengen, verlies je je fiets uit het oog, betogen de families De Wit en Luitjes.

Vrijheid ontnomen

De bezwaarmakers: ,,De afstand is maar 25 tot 40 meter, dat is niet het probleem. Maar je bent het zicht kwijt en dat is wel erg. Teruggekomen bij de fiets, zijn de boodschappen weg. De politie zegt altijd: laat niets van waarde achter in fietstassen, maar door uw besluit kan dat niet.’’

Zij schrijven verder dat hun de vrijheid wordt ontnomen om onafhankelijk van elkaar zelfstandig boodschappen te doen in de Citadel. ,,Waar wij sinds de opening tot volle tevredenheid heen gaan.’’

Niet steekhoudend

Voor het Asser college zijn de argumenten niet steekhoudend. ,,Wanneer het verbod voor bezwaarmakers reden is om geen boodschappen meer bij de betreffende supermarkten te willen doen, moeten zij maar elders gaan winkelen’’, zeggen B en W. ,,Er zijn op gelijke, dan wel iets grotere afstand eveneens supermarkten aanwezig die met de fiets bereikbaar zijn.’’

De speciale stalling in de parkeergarage is ingericht voor zowel bewoners al bezoekers van de Citadel. Het verbod komt er nu op verzoek van de Vereniging van Eigenaren.

Die klaagde over overlast bij de ingang van het winkelcentrum. Daar komen de de verkeersstromen van bezoekers en (brom)fietsers samen en dat leidt tot hinderlijke en gevaarlijke situaties.

De Algemene commissie bezwaarschriften buigt zich volgende week dinsdag over de bezwarenschriften.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.