Bibliotheek Emmen heeft een supertablet

Hij meet algauw een meter bij anderhalve meter. En hij kost zo’n 20.000 euro. Maar dan heb je ook wat: een supertablet.

Die iPad van reuzenformaat staat sinds kort te shinen op de tweede etage van de bibliotheek aan het Noorderplein in Emmen. Nou ja, een iPad is het geenszins, want in feite is de tablet een gewone computer die draait op Windows. Maar het grote formaat in combinatie met een aanraakgevoelige glasplaat maakt het ding tot een prachtig instrument voor het vergaren van informatie. Voor het zoeken in archieven. En natuurlijk: voor het doen van spelletjes.

Marchien Brons, directeur van de bieb, staat er blij bij te kijken als haar medewerker Hank van der Vaart het uitlegt. Ja, de bieb kan zelf apps ontwikkelen en dat is handig voor toekomstige tentoonstellingen of om in de vakantie eens iets anders te doen. ,,Een wedstrijdje houden met vakantiefoto’s bijvoorbeeld. Moet je eens kijken hoe mooi we die foto’s hierop kunnen laten zien. Of tijdens de Maand van het Spannende boek - kunnen we ook van alles mee bedenken.’’

Omdat de megatabLet in feite een Windows-computer is kan 'ie ook als beamer worden gebruikt. Dan kunnen niet alleen de mensen die dichtbij het apparaat staan, maar de hele zaal meegenieten. En dat is het voordeel: waar mensen algauw ruzie maken om een telefoon of tablet kun je hier met veel meer om de informatie heen staan. Brons: ,,Hij staat ook niet voor niets bij de andere internetcomputers natuurlijk.’’

DigiSterker

Voorlopig zijn er twee speerpunten in Emmen: het vergaren van alle erfgoed in Zuidoost-Drenthe en DigiSterker, waarmee de bieb mensen met een digitale achterstand wil helpen. En die zijn er volgens Brons en Van der Vaart nog genoeg in Zuidoost-Drenthe, waar zo’n 10% ook nog eens laaggeletterd is. Mede om die reden is en deel van de computer bekostigd door de plaatselijke Rabobank. De bibliotheek in Emmen werkt voor de info op de tablet samen met de bieb in Assen en het Drents Archief, dat beide al zo’n apparaat op de werkvloer hebben staan. ,,We kunnen ook apps uitwisselen’’, zegt Hank van der Vaart.

Vanaf 9 juni kan de tablet in zijn volle omvang door iedereen gebruikt worden. Twee trappen op en je bent er, in de directe buurt van de koffiebar ook. Wel uitkijken dat je niet een kopje koffie op het scherm zet, want voordat je het weet reageert het touchscreen en zit je naar een andere pagina te kijken. Trouwens, een van de spelletjes op de tablet is de Gouden Jaren Quiz, door Van der Vaart zelf samengesteld. De verslaggever heeft alvast een score neergezet. Wie durft?

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.