Bibliotheek Tynaarlo veroorzaakt heibel in coalitie

De toekomstige inrichting van bibliotheken in de gemeente Tynaarlo drijft een wig tussen de coalitiepartijen VVD, D66, PvdA en CDA.

De PvdA is zeer teleurgesteld na een brief waarin B en W melden hoe de Stichting Openbare Bibliotheek in Tynaarlo denkt het bibliotheekwerk met de beschikbare middelen te kunnen uitvoeren. De voltallige fractie klom gisteren meteen in de pen. Volgens de sociaaldemocraten ontbreekt het aan een eigen visie van het college. Ook zouden de financiën te eenzijdig de leidraad zijn.

Kleiner

Het plan komt er op neer dat er een verkleinde vestiging overblijft in Zuidlaren, met circa 12.500 titels. In Eelde-Paterswolde en Vries komen uitleenpunten met respectievelijk 7500 en 2500 titels. Het uitleenpunt in Vries zou in het gemeentehuis moeten komen, dat in Eelde-Paterswolde bij het gemeenschappelijke schoolgebouw in de nieuwbouwwijk Groote Veen.

Verder wil de stichting veel werk maken van de bibliotheek op school, waarbij bibliotheekmedewerkers de scholen helpen met het aanbod van leuke kinderboeken en kinderen stimuleren tot lezen.

Gebrek aan visie

De PvdA betreurt dat het college alleen komt met een samenvatting van de plannen van de bibliotheekstichting. De bibliotheken verkeren al enige tijd in zwaar weer. Na gemeentelijke bezuinigingen komt er nu een koerswijziging van de provincie overheen. Die stelt geen geld meer beschikbaar voor de overhead van de bibliotheken, maar alleen nog voor projecten om mensen aan het lezen te krijgen.

Oppositiepartij GroenLinks wilde onder meer vanwege de bibliotheken in de vorige raadsvergadering al een motie van treurnis indienen tegen verantwoordelijk wethouder Miriam van Dijk. Die is aangehouden wegens afwezigheid van de wethouder.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.