Bibliotheek Vries is ook app-café

Er waren 3000 handtekeningen voor nodig, maar Vries heeft zijn bibliotheek behouden. Maandagmiddag ging de deur open van een kleinere leeszaal in het dorp.

In het leegstaande pand waar Stel Orthopedie jarenlang steunzolen aanmat, zijn nu boeken te lenen. Een mooie invulling van het miniwinkelcentrum in de Brinkstraat. PvdA-raadslid Anneke Lubbers draaide de deur open, rapper Ferry Heegen bezong het biebleed van Vries en voorzitter Hein Pannekoek sprak over een bibliotheek nieuwe stijl. En toen was er gebak.

De leeszaal in Vries dreigde te verdwijnen door bezuinigingen, hoge huur en minder boekenleners. De werkgroep ‘Bieb moet blijven’ wist de politiek te overtuigen het dorp niet zonder boekenuitleen kon. Vandaar dat gemeenteraadslid Anneke Lubbers de opening mocht verrichten.

De nieuwe ruimte is met 150 vierkante meter een stuk kleiner dan de ruimte in het oude gemeentehuis een slordige honderd meter verderop. ,,Maar wel een stuk gezelliger”, vindt Nienke van der Molen van de bieb. Ze wijst op de leestafels en de bloemen.

De bieb is er niet alleen voor het uitlenen van boeken, benadrukt voorzitter Hein Pannekoek van de bibliotheken in de gemeente Tynaarlo. ,,We zijn een maatschappelijke instelling. We geven cursussen, er zijn culturele activiteiten en we zijn een ontmoetingsplaats voor de oudere bewoners in het dorp. Ze maken een praatje en lezen hier de krant. We leren ouderen omgaan met computers en mobiele telefoon. We starten binnenkort een app-café.” ,,De cursus ‘klik en tik”, vult Nienke van der Molen aan.

Vries zit in een nieuw pand. Voor de vestiging in Eelde kijkt Pannekoek nog naar een nieuwe onderkomen. ,,Ons huidige pand in Eelde is te groot. De gemeente gaat het pand overnemen. In de Zuidlaren kan de bieb op haar plek blijven. ,,Maar daar moeten we wel moderniseren.”

menu