Biblotheek Assen krijgt een hightechlab

Bibliotheek Assen bouwt deze zomer een hightechlab met de naam Jacklab in De Nieuwe Kolk met 3D-printers, lasersnijders, doedels en programmeerapparatuur.

Jacklab is de thuisbasis van het nieuwe leerprogramma van de bibliotheek voor basisschoolleerlingen. Voor elke leeftijdsgroep zijn er technische lesprogramma’s. ,,De lessen zijn virtueel of in het echt. De basis is: hoe ga je nu om met al die nieuwe technieken?’’, zegt bibliotheekdirecteur Hanneke Bruggeman.

Progressief

De afgelopen jaren profileert de leeszaal in Assen zich als progressief. Zo heeft de bibliotheek in De Nieuwe Kolk ‘touchscreentafels’, MacBooks en talloze eigen evenementen. ,,Het hebben van 3D-printers en andere technische snufjes is niet nieuw’’, zegt Bruggeman. ,,Maar wel het lesprogramma dat we ontwikkelden.’’

Jacklab krijgt een prominent plekje aan de straat. In de zomervakantie verbouwt de bibliotheek. Zo komen er onder meer een werktafel met een videoscherm, een hoekje met 3D-printer en programmeercomputers.

De jongste kinderen (4 tot 8 jaar) leren doedels (‘gedachteloze tekeningen’) maken met 3D-pennen en snijden met een laser. Iets oudere kinderen leren programmeren met WeDo Lego en een eigen voertuig in 2D maken.

Virtual reality

Maar ook kunnen ledlampjes (Little Bits) laten veranderen van kleur en kunnen ze kennismaken met de virtual reality-bril. ,,Spelenderwijs leren de kinderen alles over allerlei nieuwe mogelijkheden. Dat is ontzettend leuk’’, zegt Bruggeman. Aan kinderen vroeg de bibliotheek wie ze graag voor de klas zien staan in het lab. Dat is Jack geworden, een knappe twintiger met een witte jas en sneakers. ,,Hij komt af en toe langs en wordt echt het gezicht van Jacklab’’, zegt Bruggeman. Als de Freek Vonk van de techniek.

Scholen kunnen gebruikmaken van Jacklab, maar kinderen kunnen ook op vaste uren naar de bibliotheek komen voor het lab. Daarnaast is het lab geschikt voor bedrijfsuitjes en groepen. ,,We staan als bibliotheek voor een leven lang leren’’, zegt Bruggeman.

Slimme kasten

Omdat Jacklab tijd vraagt van de medewerkers krijgt de bibliotheek deze zomer ook ‘slimme kasten’. Leden kunnen hier hun geleende boeken inzetten, op een knop drukken en daardoor hun boeken inleveren. ,,Door deze techniek houden wij tijd over voor evenementen’’, zegt Bruggeman. ,,We zijn veel meer dan alleen maar boeken.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.