Barkeeper Frank van Urk van Café de Koppelpaarden in Assen mag zich sinds kort biersommelier noemen. Het is een internationaal erkende titel. Wat het precies inhoudt, kan Frank het beste zelf vertellen.

Gefeliciteerd Frank met je titel. Maar wat is een biersommelier?

,,Het is eigenlijk hetzelfde als een wijnsommelier. Je hebt veel kennis over verschillende biersoorten, het brouwproces en vooral de smaken. Bier is niet meer zo’n product als vroeger. Er wordt veel meer mee geëxperimenteerd. Steeds vaker hebben sterrenrestaurants een biersommelier in dienst. Cafébezoekers drinken ook veel meer speciaalbier en hebben ontdekt dat bier veel meer is dan een simpele dorstlesser.”


Waarom ben je de opleiding gaan volgen?

,,Op mijn werk bij de Koppelpaarden werd al veel met speciaalbier gedaan. Ik wilde er graag meer van weten, zodat ik gasten nog beter kan adviseren. Als je drie cursussen van Stichting Bier Opleidingen Nederland heb afgerond mag je je biersommelier noemen. In totaal - met lessen en examens - ben ik anderhalf tot twee jaar bezig geweest. Biersommelier is een beschermde titel die in Nederland niet afgegeven wordt. Voor het laatste deel van de opleiding moet je een paar dagen naar Oostenrijk.”


Hoe speciaal is de titel van biersommelier in Nederland?

,,Best bijzonder vind ik zelf. In Nederland zijn ongeveer 250 biersommeliers. Ik vind dat weinig als je kijkt hoeveel mensen er bier drinken. In Drenthe zijn voor zover ik weet nog drie andere biersommeliers. Alexander Kisjes, die een slijterij heeft in Meppel, Tije de Boer van Zusjes de Boer in Assen en eigenaar Frank Tapper van De Gouden Leeuw in Emmen. Zeker in de horeca is er nog genoeg ruimte voor meer biersommeliers. Hoe meer mensen de kennis hebben, hoe beter gasten geïnformeerd worden over bier.”


Wat heb jij geleerd van de opleiding?

,,Hoeveel variatie er in bier zit. Er zijn heel veel verschillende bierstijlen van bitter tot zoet van zuur tot zout. Het spectrum is veel breder dan bij wijn. Als je een bepaald biertype niet lekker vindt, is er nog zoveel over. Als je heel veel bier niet lekker vindt zit er altijd wel iets tussen wat je wel lekker vindt. Bier niet lekker vinden, is onmogelijk.”


En wat vind je zelf het lekkerste bier?

,,Ik drink vaak met de seizoenen mee. Ik ga altijd voor de zuurdere bieren, die zijn vaak gastronomisch gezien beter. Dat is spontaan vergist bier met een licht zuurtje op de achtergrond, waar fruitsoorten aan toegevoegd kunnen worden. Een voorbeeld van zo’n biertje is de Oude Geuze van Brouwerij 3 Fonteinen.”


Bier met een zuurtje, klinkt niet heel smakelijk. Is er veel vraag naar?

,,Het is geen bier dat bij een groot publiek aanslaat. Zodra je een gast aan tafel uitleg geeft over de smaken en je laat dan een zuurder bier proeven, zijn er best veel mensen die het lekker vinden. Dat is zeker zo in combinatie met eten. Samen met Michel van Dijk van restaurant Touché ga ik culinaire bieravonden verzorgen. Bij elk gerecht komt dan een bijpassend biertje.”


Helaas zijn de restaurants en cafés alweer weken dicht door corona. Je kunt nu weinig met je bierkennis.

,,Tsja. Het is niet anders. Gelukkig zijn de eigenaars van De Koppelpaarden heel positief. Toen bekend werd dat de horeca weer moest sluiten, stuurden ze direct een appje met de tekst: ‘We komen er wel weer doorheen, het komt wel weer goed.’ Het is beter om optimistisch te blijven en te kijken wat je wel kunt doen. We gaan bier adventskalenders verkopen. Dat is een doos met 24 verschillende biertjes. Vanaf 1 december tot en met 24 december open je elke dag een vakje met een bijzonder bier van verschillende brouwerijen. Het gaat hartstikke hard met de bestellingen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe