Bij slachtoffer van overval Gees werd eerder al ingebroken

Bij Koert Elders uit Gees, de man die donderdagochtend het leven liet bij een overval in zijn woning, is eerder dit jaar ingebroken. Het dorp reageert geschokt.

In Gees gebeurt nooit wat

,,Ik kan het niet geloven. Dat Koert dood is. Ik heb hem woensdag nog gesproken! Toen was hij nog aan het grasmaaien en bezig volleybalnetten te plaatsen op zijn bungalowpark De Kamp. Voor de Polen, zodat zij ook wat te doen hebben als ze vrij zijn.’’ De man schudt zijn hoofd. In Gees gebeurt nóóit wat.

Nou ja, bijna nooit. Want bij Koert Elders, die gister het leven liet bij een woningoverval, is niet zo lang geleden ook al ingebroken. In het kantoortje achter zijn huis, van waaruit Elders met zijn vriendin de receptie runde van zijn recreatiepark. De inbrekers zouden toen, in januari, aan de haal zijn gegaan met geld. De politie bevestigt de inbraak, maar kan niet zeggen hoeveel geld er is buitgemaakt. ,,We gaan onderzoeken of beide zaken met elkaar te maken hebben’’, zegt politiewoordvoerster Sylvia Sanders.

Geen grote paniek

Rond half 6 donderdagochtend werden Elders en zijn vriendin in hun woning aan de Dorpsstraat overvallen door drie mannen met geschminkte gezichten, mogelijk van buitenlandse komaf. Een van hen had een opvallend smal gezicht. Elders raakte ernstig gewond en overleed. Zijn vriendin bleef ongedeerd.

Hoewel het nieuws bij de dorpelingen is ingeslagen als een bom, is van grote paniek geen sprake. Burgemeester Bert Bouwmeester van de gemeente Coevorden, die ’s middags ter plaatse was, en voorzitter Wolter Piek van Plaatselijk Belang Gees hebben daarom gezamenlijk besloten dat er geen bijeenkomst voor de dorpsbewoners komt. ,,Voorlopig in ieder geval niet’’, zegt Piek. ,,Nieuws is er toch niet. En in zo’n klein dorp zoeken de mensen elkaar zelf wel op om het van zich af te praten. Ze zijn geschokt, maar rustig.’’ Eigenaresse Hanneke van Wansem deed uit piëteit met de nabestaanden haar ijssalon Talenti dicht. ,,Het voelt niet fijn om nu open te zijn. Dit is heel heftig, in ons mooie, gezellige dorp.’’

Bekend figuur

De 69-jarige Elders, vader van drie volwassen kinderen, was een geziene figuur in Gees. Bekend als aannemer, van het bouwbedrijf dat hij overnam van zijn vader, en als huisjesverhuurder. Hij had het gros van de huisjes op bungalowpark De Kamp aan de Tilweg in bezit. Vroeger verhuurde hij ze aan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Tegenwoordig bivakkeren er Poolse werknemers, waar het dorp overigens niet om staat te juichen. Hun aanwezigheid zou toeristen afschrikken.

Maar ach, Elders was goed voor het dorp. ,,Hij sponsorde altijd als er iets werd georganiseerd en was heel behulpzaam’’, zegt een inwoner. ,,Voor de zomermarkten mochten we een braakliggend terrein van hem aan de Dorpsstraat gebruiken. En één keer in de drie jaar hebben we hier een fly-inn. Dan stelde hij altijd zijn grote grasmaaier beschikbaar.’’

‘Welterusten, Koert’

De man kijkt nog even naar het huis, waarvan de balkondeuren nog steeds wagenwijd openstaan. ,,Ze hadden die deuren, van de slaapkamer, altijd een beetje openstaan. Soms brandde er nog licht als ik er langs liep. Dan waren ze nog even aan het tv-kijken of zo. ‘Welterusten, Koert’, riep ik dan.’’

Huisvuil onder de loep

De politie tast nog in het duister over de toedracht van de overval. Volgens woordvoerster Sylvia Sanders is niet eens bekend hoe de daders zijn gevlucht. Elders’ vriendin, die in de woning was toen het gebeurde, was zo overstuur dat ze weinig informatie kon geven. ,,De politie heeft een team Grootschalige Opsporing opgestart, dat buurtonderzoek doet en getuigen hoort. De omgeving wordt minutieus onderzocht’’, aldus Sanders.

Dat onderzoek behelst ook de grijze containers die donderdagochtend zouden worden geleegd in Gees. Vuilnisophaler Henri Bernsen was al bezig met zijn ronde, toen hij door agenten staande werd gehouden. Omdat er een kans is dat de overvallers spullen in zo’n container hebben gegooid, is er beslag gelegd op het ingezamelde vuilnis. Bernsen moest zijn vracht onder politiebegeleiding naar de stort brengen. ,,Gelukkig voor de politie begon ik vandaag met een lege bak.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.