3,5 miljoen euro wietwinst De Kiel moet worden terugbetaald

Met de wietteelt in De Kiel zou ruim 3,4 miljoen euro zijn verdiend.

Een 59-jarige vrouw uit De Kiel moet acht maanden de gevangenis in voor het plegen van faillissementsfraude en betrokkenheid bij illegale hennepteelt. Dat heeft het gerechtshof in Zwolle bepaald. De straf is lager dan eerder door de rechtbank is opgelegd.

Haar voormalige partner (69) uit Groningen is veroordeeld tot vijftien maanden gevangenisstraf. Dezelfde straf kreeg hij ook van de rechtbank. De man was volgens het hof verantwoordelijk voor een hennepkwekerij in De Kiel. Het geld dat is verdiend met de illegale wietteelt moet hij terugbetalen aan de Staat. Het gaat om ruim 3,1 miljoen euro. De vrouw moet ruim 320.000 euro terugbetalen. In haar huis in De Kiel werd in juli 2013 in een ondergrondse ruimte een hennepkwekerij met 1340 hennepplanten ontdekt.

Geen boodschap aan regels en wetten

De vrouw woonde daar met haar toen 20-jarige zoon die een bekende jonge ondernemer was. Volgens het hof blijkt uit de door haar gepleegde feiten dat zij niet of nauwelijks enige boodschap heeft gehad aan regels en wetten. ,,Zij presenteert zich als iemand die van niets weet en geen enkele verantwoordelijkheid neemt of wil dragen voor haar handelen. De vrouw was nota bene statutair bestuurder en volgens werknemers van het autobedrijf was zij de baas. Tot in hoger beroep bagatelliseert zij haar rol in de onderneming.”

menu