Bijna 45.000 euro ingezameld voor zoekactie in jungle van Laos naar vermiste Mattijn uit Hoogeveen

De zoekactie met helikopter naar Mattijn Lahuis (30) uit Hoogeveen in de Aziatische jungle van Laos heeft donderdag niks opgeleverd. De heli is vandaag weer onderweg, vertelt Jan Mark van Nunen namens vriendin Olga en familie van Matthijn.

Mattijn Lahuis

De reddingsmissie met de helikopter kost 70.000 euro. De familie zegt dat ieder moment telt en ze doodsbang zijn dat de vermiste 30-jarige Mattijn alleen en gewond in de dichte Laoitaanse jungle zit. ,,We houden er gewoon rekening mee dat hij nog leeft. Daar houden we ons aan vast’’, zegt Van Nunen.

Volgens Van Nunen wordt de familie heen en weer geslingerd in de emoties. Zijn familie is radeloos, maar ook vastberaden om hun zoon, broer en vriend te vinden, zegt de woordvoerder. ,,Ze zitten aan de keukentafel en houden contact met het consulaat in Laos en anderen die kunnen helpen. De oudste broer van Mattijn is donderdag in Laos aangekomen en helpt met zoeken.’’

Van Nunen zegt dat de situatie aan de keukentafel een achtbaan is. ,,Dan is de familie begrijpelijk heel emotioneel en volgen er huilbuien. En het volgende moment schakelen ze om praktische zaken te regelen. Want Mattijn moet gevonden worden.’’

Mattijn Lahuis uit Hoogeveen vermist in Laos na kajak-ongeval in jungle
Lees verder

Vermist in stromende water

Om de helikopter voor drie dagen te kunnen huren met piloot is het gezin Lahuis een crowdfundingactie gestart. Inmiddels is er bijna 45.000 euro opgehaald. Zo'n 1200 mensen hadden rond het middaguur op vrijdag al een donatie gedaan. ,,Dat gaat vrij hard inderdaad, maar we zijn er nog niet. De helikopter is wel gelijk besteld.’’

Mattijn Lahuis wordt sinds maandag vermist in de jungle van Laos na een driedaagse kajaktocht die op de laatste dag compleet misliep. Twee van de vier kajaks kapseisen nadat ze in aanvaring kwamen met een boom in het water van de Nam Song-rivier. Vrienden en een gids wisten de kant te halen, maar Mattijn verdween in het snel stromende water.

Lahuis was sinds begin dit jaar samen met zijn Poolse vriendin Olga Niziolek op wereldreis. Twee vrienden van Mattijn kwamen hem in Laos opzoeken. Met z’n drieën gingen ze op pad met de kajaks. Olga bleef achter.

Verzekering betaalt niet

De lokale autoriteiten zijn naarstig op zoek naar de Nederlander. Ze zoeken in de rivier met tien kayaks en in de omliggende dorpjes in de Laotiaanse jungle die zijn afgesloten van de buitenwereld. Maar de familie heeft ook de helikopter geregeld. Om zijn kansen op overleving te vergroten. ,,Het reddingsteam heeft de apparatuur om de omgeving te scannen op lichaamswarmte en objecten in het water te signaleren die daar niet horen’’, zegt de familiewoordvoerder. Probleem is dat de verzekering de helikopter-inzet niet wil betalen omdat het niet wordt gedekt door de verzekeringspolis.

Zelfde reddingsteam als Thailand

Hetzelfde reddingsteam dat heeft geholpen bij het redden van de twaalf voetballertjes en hun trainer in een grot in Thailand helpen nu met het zoeken naar Mattijn Lahuis. Rescue Vientiane ging donderdag met de helikopter de lucht in en zal dat vandaag en morgen ook doen om Lahuis te zoeken. De inzet van het reddingsteam is volledig vrijwillig. Alleen de helikopter kost dus wel geld. 

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.